Première: Heisa cultiveert berusting in z’n post-experiment op single ‘Keep it’

door Gilles Dierickx

Sinds Heisa vanuit het Limburgse binnenland aan z’n (inter)nationale verovertocht begon, deed het trio niets anders dan die bandnaam steeds méér kracht bijzetten. Nadat een titelloze ep twee jaar terug het eerste stof deed opwaaien, zinderden ook de liveshows van de  band steeds stevig na, dankzij een muzikale kruisbestuiving die zich ophoudt tussen math- en artrock, noise en zoveel post-‘s als je zelf kan bedenken. Hun debuut ‘joni’ staat in de steigers voor midden mei, als laatste zoethoudertje komt de band vandaag met single ‘Keep it’ – misschien wel bijzonderste track binnen de Heisa-historiek.

“‘Keep It’ zit al heel lang in onze set”, vertelt bassist-vocalist Jaques Nomdefamille. “Van in onze begindagen eigenlijk, en omdat het niet zo goed paste tussen de nummers op onze ep, hebben we het bewust achtergehouden voor ons debuutalbum, waar het veel beter tot zijn recht komt. Het is de afsluiter van élke Heisa-show en een altijd wel een publieksfavoriet geweest en zelf hebben we het ook altijd een speciaal nummer gevonden.”

Bereid je inderdaad alvast voor op een wervelwind van een song, waarin niets is wat het eerst lijkt. Heisa speelt bijzonder intelligent speelt met stiltes, dynamiek, melodie én melancholie, tot een nietsontziende finale alles onvermijdelijk doet imploderen.

‘Joni’ verschijnt op 15 mei via Mayway Records. Je kan de plaat hier pre-orderen.