Première: HOFFMAN eert al ravend de apocalyps van de beeldcultuur met debuutsingle ‘Apophenia’

door Gilles Dierickx

Nog voor Maurice Luijten één enkele song de wereld instuurde – en zelfs amper een jaar nadat hij begon te musiceren – kroonde hij zich als HOFFMAN tot Antwerps winnaar van het nieuwe muziekconcours Sound Track en besteeg hij het podium van Trix tijdens We Are Open; volgende zomer mag ook alvast Rock Herk z’n electronica verteren. De jonge producer werkte intussen tevens een eerste ep af, die hij met debuutsingle ‘Apophenia’ érg krachtig teaset – zowel auditief als visueel.

De uitgesponnen compositie laat in al die pulserende synths sowieso vooral duisternis binnenglijden, maar vanaf de beenharde technobeat zich erbij wurmt, laat HOFFMAN geen spaander heel van je inmiddels naar privésferen verbannen dansvloer. Tomeloze energie die enkel geruggesteund wordt door een al even intense als hypnotiserende clip: Maurice hechtte daar als filmstudent aan Sint-Lukas Brussel een aanzienlijk belang aan en schetst je z’n visie graag even onder de video.

“Er is lang getwijfeld of ‘Apophenia’ wel de eerste single zou worden, aangezien ‘techno’ niet het standaard genre is waarbinnen ik opereer. Maar eens ik zag hoe het nummer werkte met de clip, kon ik niet anders dan deze als eerste uitbrengen. Ik werd me immers steeds meer bewust van de belangrijke rol die media spelen in onze kijk op de wereld. We worden dagelijks oneindig keren beïnvloed, of we het nu willen of niet. En niet alleen beïnvloed één beeld ons, het beïnvloedt ook onze kijk naar een volgend beeld.

De clip zelf is associatief tot stand gekomen, Vanaf ik een beeld had, riep dat andere beelden op, enzovoort. Finaal werden alle beelden samen gegoten en met elkaar versmolten, waardoor ze letterlijk een afdruk laten in het volgende beeld en de combinaties ervoor zorgen dat we weer nieuwe dingen beginnen te zien die er oorspronkelijk niet eens waren.”

Op 26 augustus lost HOFFMAN nog een tweede single, vanaf 18 september kan je je in de volledige debuut-ep storten.