Première: John Ghost vertelt een grillig jazzverhaal met ‘Disfunctional rabbits: the disfunction’

door Gilles Dierickx

John Ghost verenigt zondermeer het lekkerste kruim van de Gentse jazzscene. De band rond gitarist Jo De Geest bestaat uit muzikanten van onder andere Nordmann, Compro Oro, H A S T en De Beren Gieren en had al snel na hun ontstaan in 2010 een selectie beet voor De Jong Jazz Talent-award van Gent Jazz. In 2016 bracht het zestal debuutplaat ‘For a year they slept’ uit via Consouling; in het najaar releasen ze hun tweede langspeler  ‘Airships are organisms’ en wel via het boeiende Sdban Records – zie ook STUFF., Black Flower, Steiger en ESINAM.

‘Disfunctional rabbits: the disfunction’ is daaruit de vooruitgeschoven single. John Ghost pakt het altijd beeldend aan in hun naar impro neigend samenspel, en dit keer bleek Jo in de ban van Watership Down, een animatiefilm uit 1978 over konijnen die een kolonie willen ontvluchten na een visioen over potentieel gevaar. Combineer die inspiratiebron met Rabbits – een kortfilm van David Lynch – en het mag niet verbazen hoe cinematografisch, eclectisch en meeslepend het nummer vanaf seconde één wil zijn.

Terwijl je eerst meteen kordaat bij de hand wordt genomen door zwierige saxklanken en hoekige ritmes, ontpopt de compositie zich vanaf de helft tot een soort verhalende woudtocht. Een wollige vibrafoon en druppelende keys scheppen een mysterieus sfeertje, dat uiteindelijk wordt afgetopt met vervormde gitaarlijntjes en een scherpzinnige saxofoonsolo.

John Ghost is binnenkort hier live te zien:

5 april Belgian Jazz Late Night, Bar Lume (Gent)

10 april Bonnefooi (Brussel)

8 juni Ham Sessions (Gent)