Première: Kosmo Sound mengt op ‘ILAM’ allerlei boeiende invloeden door z’n dub

door Gilles Dierickx

Kosmo Sound heeft z’n naam niet gestolen. De dansbare dub van het zeskoppige gezelschap uit Gent klinkt al sinds hun ontstaan, zo’n twee jaar terug, als de meest spaced out en bovenaardse jam denkbaar. Geen wonder ook: met verdiende sporen bij sterkhouders als Nordmann, Pura Vida en Madame Blavatsky brengen de leden hun verschillende achtergronden samen tot een eclectisch en boeiend amalgaam, dat zich nergens limiteert tot soms eerder clichématige reggea-dub.

Vorig jaar bewees de groep dat al met een titelloze ep, vandaag verschijnt verse single ‘ILAM’ en die zet dat nog maar eens in de verf. Kosmo Sound kronkelt langs héél wat muzikale paden: naast die jazzy en ietwat psychedelische insteek sluimert er een opvallende zweem afrojazz door de track, én hoor je zelfs wat touareg-blues. De B-side is dan weer een loggere dubmix van het nummer, maar ook hier krioelt het van de extra elementjes.

Over exact één week releasen ze hun single in de Gentse Charlatan (via Democrazy); dat het zweet daar snel van de reeds glibberige muren zal druipen, behoeft weinig verbeelding (info & tickets vind je hier).