Première: noiseheersers Shht nemen machismo op de korrel in beukend ‘Masterpiece’

door Gilles Dierickx

Ongrijpbaar, eigenzinnig, absurd, overweldigend, intrigerend. Over Shht kan er veel en moét er veel worden gezegd. De boeiendste band van het land katapulteerde zich de voorbije jaren naar de top der legendarische livereputaties – zo sloopte het vijftal eigenhandig Café Charlatan tijdens de de laatste Gentse Feesten-ochtend – en dropte ondertussen een gevarieerd rijtje aan licht geflipte noiserock- en sludgepop-singles. Onlangs mochten de Gentenaars ook een gig in Zuid-Afrika afvinken en werd hun naam door de grote Arno meteen gelinkt aan een penis in het Chinees.

Anyway; op 26 oktober komt het debuutalbum van Shht ter wereld, ‘Love love love’ gedoopt, en na ‘Soup’ is ‘Masterpiece’ daaruit de tweede single. Snedige synths worstelen zich rond beukende beats, uiteraard overgoten met die karakteristieke ge-autotunede vocalen – occasionele a capella-momentjes niet weggelaten. Shht ten voeten uit, en opnieuw zó fris.

Thematisch wil de groep je dan weer vooral laten nadenken over machocultuur en de verwondering om ertoe aangetrokken te worden. De bewondering van een fitnesscultus en afgetrainde opgepompte lichamen en die zowel in hun natuurlijke habitat als in een ongewone situatie te plaatsen (club vs. choreografie): het is de paradox van simultane afstoting en aantrekking.

Bekijk ‘Masterpiece’ hieronder.

Shht stelt de plaat voor in de hometown op 23 oktober: Kontzert. nodigt ze dan uit in Vooruit.

Meer livedata:

02.11 – Club, Berlijn
03.11 – Wild Rover, Keulen
09.11 – Eden, Charleroi
27.11 – Het Depot, Leuven
29.11 – TRIX, Antwerpen
06.12 – Paradiso, Amsterdam