Première: Pilkington United doet met ‘Halfverlopen buzzypas’ iets cools rond bevreemdende grooves in het Nederlands

door Gilles Dierickx

Een unicum in onze première-historie: een band die voor het soms bijbehorende mini-interview zowel de vragen als antwoorden zélf bedacht. Nu ja, als je weet dat Pilkington United bestaat uit een zekere ‘Zjwal’ en ‘Dhee’ (al langer actief in de soms geflipte Limburgse scene, meer zeggen we niet), is dat allemaal ook niet zo raar. Even introduceren in hun eigen woorden gaat nog het gemakkelijkst zijn: “wij MC Zjwal en FC Dhee en we maken Nederlandstalige muziek om op te dansen. Referenties, als we zelf mogen kiezen; Clement Peerens Explosition, De Jeugd Van Tegenwoordig, Sleaford Mods of vroege Gorillaz.”

Als eerste illustratie bij dat misschien vreemde samenraapsel koos het duo voor ‘Halfverlopen buzzypas’, een nummertje van een goeie anderhalve minuut dat er direct en continu losjes groovet rond een uitgepuurde beat. Horen we daarover rhymes, of toch eerder een verwarde stroom hersenpinsels? Wederom: we laten de heren even zelf aan het woord, met hun dus zelfgekozen vragen én antwoorden. Duik erin onder de clip!

Waarover gaat jullie nummer ‘Halfverlopen Buzzypas’?
Dhee: Over het leven van de modale Limburger. Hoe het is om ruiten te slepen op Carglass, te moeten betalen voor uw busticket, beroemd te zijn zonder dat iemand u kent… Onze inspiratie komt uit kleine dingen.
Zjwal: Een halfverlopen buzzypas is ook een paradox: die is vervallen, of niet. Maar het moment dat je erover nadenkt dat de buzzypas halfverlopen is, is het al te laat. Schrödingers Buzzypas.

Waar hebben jullie opgenomen?
Dhee: In het centrum van barakstad, meer bepaald de barak. Tussen de foto’s van Ozan Bozdag en reclameaffiches van Hondenkapsalon Zottegem (slogan “doet alle rassen”) voelen we ons op ons best. De nummers schreven zichzelf. Zjwal begint zijn verzamelde werk af te ratelen en daarna kletsen we daar een beat onder. Tussendoor goed spoelen mi man, (nvdr: tanden poetsen) en klaar is kees.
Zjwal: Spoelen is frisse adem Frisse adem is frisse mond. Frisse mond is bijna zoals mentol sigaretten maar dan zonder sigaretten.

Als jullie niet in de barak zijn, waar kunnen we jullie dan zoal vinden?
Dhee
: Voor mensen zoals Zwjal en ik is elke dag een feest. Beetje eau de toilette onder de cologne, Natalia op m’n airpods en dan hangen op de achterbank van de bus, wij hebben niet veel nodig om gelukkig te zijn.
Zjwal: Op de “Dag Van Het Tankstation” (nvdr: 23 november, fotoreportage volgt) in een tankstation. Ook op andere dagen zitten we vaak in een tankstation.

Wat was het moment van 2019 voor jullie?
Dhee
: Bolani zijn hattrick op de caracup Re-RE-RE-Rematch. Vooral zijn derde doelpunt in zijn gekende shtijl was subliem; quasi non chalant, safke in de mond, lauw pintje in de hand, vol op de volley, recht in de winkelhaak. Prachtig moment.
Zjwal: In de backstage van de Teen Creeps try-out toen ik Dhee in de panna hakte met Stratego (generaal helemaal laten omlopen en verwarring gezaaid op de flanken). Plus mijn huisregel van vliegende bommen natuurlijk, Dhee wist niet wat hem overkwam.

Wat brengt 2020 nog zoal voor jullie?
Zjwal : Ik hoop dat alle tijd en energie die we hebben gestoken in Pilkington United het voorbije jaar een beetje rendeert in 2020. Anders wil ik mijn geld terug.
Dhee: Vannacht heb ik de film van de buurtpolitie gekeken. Misschien in 2020 nog eens.