Preoccupations verkennen succesvol nieuw terrein op ‘Anxiety’

door Thomas Konings

Je krijgt de indruk dat het allemaal een beetje overhaast aan het lopen is rond Preoccupations. De band is nog maar net klaar met toeren rond haar geweldige debuutplaat en moet nu al een nieuw album uit haar mouwen schudden, bovendien lijkt het belangrijk om nu de nieuwe naam zo snel mogelijk overal te verspreiden. Op ‘Anxiety’ bewijst het viertal er ondanks lyrics en titel echter helemaal klaar voor te zijn.

Toen de groep in 2014 voor het eerst onze aandacht greep, sprong vooral de scherpe balans tussen melodie en onrust in het oog. Het was nogal uitzonderlijk hoe de jongens aan indierock-nummers met de juiste portie grillige noise een soort spanning konden creëren die al een tijdje niet meer aanwezig was binnen het genre. Die context maakt de nieuwe single alleen maar opmerkelijker: in zekere zin verlaten de Canadezen hier het succesrecept van hun eerste langspeler.

‘Anxiety’ klinkt immers veel fragieler dan alles wat we reeds van het kwartet gehoord hebben. Oke, dat stompende ritme en het industriële achtergezoem zorgen ervoor dat het nummer geen echte shift met het verleden is, maar de manier waarop de synths dartelen en de gevoeligheid die hier in Matt Flegels stem kruipt, contrasteren toch sterk met de rauwe brutaliteit van pakweg ‘Death’. Belangrijker is dat het gewezen Viet Cong er bovendien glorieus mee wegkomt: de eerste song uit ‘Preoccupations’ begeeft zich ergens in hogere sferen waar nog steeds elektriciteit in de lucht hangt maar er ook oog is voor de schoonheid van de omgeving.

‘Anxiety’ is het eerste nummer uit ‘Preoccupations’, dat verschijnt op 16 september via Jagjaguwar. De band speelt dit weekend op Best Kept Secret (info & tickets) en gratis in de Beursschouwburg (info), dit najaar volgt een optreden in de Botanique (info & tickets).