Pukkelpop 2012 – geruchten bevestigd, The Stone Roses en The Black Keys komen

door Bart Vander Sanden

Enkele jaren geleden zorgde de comeback van My Bloody Valentine voor gemengde reacties op Pukkelpop. In 2012 zal een andere legendarische Britse band hopelijk wel de verwachtingen waarmaken: The Stone Roses. Info over tickets volgt binnenkort via www.pukkelpop.be.

Aan de Pukkelpopaffiche 2012 werd de voorbije maanden hard gewerkt. Misschien wel harder dan ooit tevoren en met slechts één doel: festivalgangers weer als vanouds laten genieten van hun Pukkelpop.

Chokri Mahassine:
“Pukkelpop, dat is drie dagen lang je oren en ogen de kost geven in een muzikaal wonderland. Pukkelpop, dat is overdag straffe, nieuwe, onbekende artiesten ontdekken en later op de avond samen met je vrienden meebrullen met enkele stevige headliners. Wij zijn dan ook ontzettend blij en vereerd met de zeer symbolische terugkeer van Foo Fighters naar Pukkelpop. Gisteren brachten we jullie al op de hoogte van hun komst. Zij zullen het festival afsluiten op zaterdag 18 augustus.”

Op zaterdag 18 augustus worden ze op de Main Stage vergezeld door de lonely boys van The Black Keys. In 2012 kregen het tweetal met hun album ‘El Camino’ en een verbluffende liveshow in de Lotto Arena eindelijk de erkenning die ze al jaren verdienen.

Op donderdag 16 augustus staat Björk voor het eerst op Pukkelpop, een artieste die al heel lang op het verlanglijstje van de Pukkelpoporganisatie stond. Haar meest recente album ‘Biophilia’ sleurde ons weer gewillig mee in haar muzikale sprookjeswereld en ook live is het uitkijken naar een bijzondere show met prachtige visuals. Op donderdag kan je ook getuige zijn van de wederopstanding van Bloc Party. Kele & co laten de Pukkelpoppers graag kennismaken met nieuwe nummers, maar ook de hits ‘Banquet’ en ‘Two More Years’ zullen uiteraard niet ontbreken.

Chokri Mahassine:
“We zijn ook bijzonder trots op de komst van The Stone Roses. We kunnen toch wel zeggen dat zij tekenden voor dé reünie van het jaar. Drie uitverkochte concerten voor 225.000 mensen in thuisbasis Manchester, dat zegt genoeg. Vrijdag 17 augustus staan ze alvast op de Main Stage van Pukkelpop. En als je zegt muzieklegendes, dan zeg je The Afghan Whigs. De groep speelde in de jaren ’90 twee veelbesproken concerten op Pukkelpop. Frontman Greg Dulli keerde later nog enkele keren terug naar Kiewit met The Twilight Singers en The Gutter Twins. Mis deze Gentlemen dus niet op Pukkelpop!”

Nog zo een vaste klant is Mark Lanegan. Momenteel tourt hij de wereld rond met een Belgische begeleidingsband en samen houden ze deze zomer halt op Pukkelpop. Ook Feist keert terug naar Kiewit. Met ‘Metals’ haalde ze in 2011 moeiteloos de eindejaarslijstjes en ook haar show in het Koninklijk Circus was grote klasse.

In juni verschijnt het nieuwe album van The Gaslight Anthem, een band die de Jersey Shoresound van Bruce Springsteen mengt met punk. Ze komen op donderdag 16 augustus een stevige vuist maken op Pukkelpop. Ook gehuld in de Amerikaanse traditie en onlangs nog goed voor twee uitverkochte concerten in de Ancienne Belgique: Wilco. Beide shows werden met superlatieven beladen en bevestigden hun ongenaakbare livereputatie. Zaterdag 18 augustus is het met Wilco volop genieten van zoveel muzikale klasse. En met een nieuwe plaat onder de arm komt ook Hot Chip opnieuw richting Pukkelpop. De Britse hipsters mikken ongetwijfeld weer op de beenspieren.

De dancefanaten worden sowieso op hun wenken bediend. Digitalism live pompt de boxen op vrijdag, Magnetic Man laat je proeven van nieuw werk van de bovenste dubstepplank, Modestep is terug na hun geweldige show in 2011, Buraka Som Sistema laat de billen trillen op zaterdag en verder ook Modeselektor, Camo & Krooked live, Carl Craig presents 69 live, Benga live, Dirtyphonics, SebastiAn live, Ms. Dynamite en Loadstar live.

En achter de draaitafels vind je deze zomer onder meer Nero, een van dé dubstepsensaties van het moment, Laurent Garnier draait voor een laatste keer in België onder de LBS-vlag, Flux Pavilion bewijst zich als de strafste dubstepstoorzender van dienst, het supercatchy Dada Life speelt voor het eerst ten dans in Kiewit en Tiga is na enkele jaren van afwezigheid weer present op Pukkelpop, maar ook Crookers, Borgore, Jacques Lu Cont, Mark Ronson, Doctor P, Len Faki, High Contrast feat. Jessy Allen & Dynamite MC, Brodinski, Joy Orbison, KOAN Sound, Gemini, SCNTST, Doorly, The Zombie Kids, Pearson Sound, Ben UFO en Pangaea.

Voor het hardere werk trek je naar de Shelter met o.a. Enter Shikari, Good Riddance, Me First & The Gimme Gimmes, Trash Talk, Graveyard, Every Time I Die, letlive., The Jim Jones Revue, Devil Sold His Soul, Deaf Havana en Bleed From Within.

Andere Pukkelpopacts pur sang zijn Eagles of Death Metal, All Time Low, Miike Snow, Two Door Cinema Club, The Horrors, OFWGKTA, Flying Lotus, tUnE-yArDs, The Tallest Man On Earth, Hudson Mohawke, Stephen Malkmus and the Jicks, Ghostpoet, Fink, Dorian Concept, The Big Pink en Charles Bradley & His Extraordinaries.

En laat ons de categorie Nieuw en ontzettend spannend niet vergeten. Zoek alvast jouw favoriete ontdekking in dit rijtje: Frank Ocean, Stay+, Friends, Blawan, Jessie Ware, Alt-J, Vondelpark, No Ceremony///, Troumaca, Dog Is Dead en Breton.

Pukkelpop vindt plaats op 16, 17 en 18 augustus 2012 op het festivalterrein van Kiewit in Hasselt. Meer nieuwe namen en informatie over o.a. de start van de ticketverkoop volgen binnen enkele weken. Hou dus www.pukkelpop.be in de gaten.