Pukkelpop 2012 – uurschema festival online, herdenkingsmoment op 05.08

door Bart Somers

Nog iets minder dan twee weken en Pukkelpop gaat van start. Voor de 27ste editie zakken op 16, 17 en 18 augustus bijna 200 artiesten af naar Kiewit. Vanaf vandaag kan je op de website van het festival terecht voor een eerste blik op het uurschema. Log je in met Facebook of Twitter, dan kan je je favoriete artiesten aanduiden en zelf je schema per dag samenstellen.

Eind vorige week lieten de organisatoren weten dat Hudson Mohawke om persoonlijke redenen zijn Pukkelpopshow op zaterdag 18 augustus moest cancelen. Four Tet komt als vervanger. De Brit passeerde bij zijn debuut in 2001 al langs de Pukkelpopweide en keerde in de jaren nadien verschillende keren terug. Ondertussen werkte hij samen met Thom Yorke, Burial en Caribou en maakte hij de ene verrassende plaat na de andere. Vlak na Pukkelpop verschijnt Four Tets nieuwste album ‘Pink’.

Tickets
Er zijn enkel nog dagtickets voor donderdag 16 augustus en voor vrijdag 17 augustus verkrijgbaar. Kaarten kan je kopen via www.pukkelpop.be. Een dagticket kost €79 euro (exclusief €4,5 reservatiekosten, inclusief 2 nachten kamperen en gratis openbaar vervoer). Pukkelpoptickets staan op naam en zijn niet overdraagbaar.

Herdenkingsmoment Pukkelpop
Op zondag 5 augustus worden de tragische gebeurtenissen herdacht die op 18 augustus 2011 op Pukkelpop plaatsvonden. In nauw overleg met de nabestaanden van de overleden slachtoffers, Stad Hasselt en het ‘Steunfonds Slachtoffers Pukkelpopstorm’ is er om 14.00u een herdenkingsmoment in de Clubtent op het festivalterrein in Kiewit.

Onder andere familieleden en vrienden van de overleden slachtoffers, burgemeester Hilde Claes en festivalorganisator Chokri Mahassine zullen een korte getuigenis brengen. Voor gepaste muzikale omkadering zorgen Pukkelpop Steunfondsvoorzitter Stijn Meuris, Mauro, Glenn Claes en Mad About Mountains. De herdenking is toegankelijk voor iedereen en wordt in goede banen geleid door Pukkelpoppresentator Luc Janssen. Verschillende teams van psychologen en maatschappelijke assistenten staan in voor psychosociale ondersteuning.

De deuren gaan open om 13.30u. De Lijn legt vanaf 12.30u extra bussen in vanaf het Station Hasselt naar het festivalterrein. Er is parkeergelegenheid in de buurt, maar de organisatie raadt de buurtbewoners aan om, indien mogelijk, met de fiets of openbaar vervoer te komen.

Diezelfde dag wordt er ook een herdenkingsmonument onthuld voor iedereen die getroffen werd door de ramp. Na de herdenking op het festivalterrein kan het monument vrij bezocht worden door alle aanwezigen. Het monument krijgt een permanente plaats in de buurt van het festivalterrein. Kunstenaar en Hasselaar Tom Vanuytrecht tekende voor het ontwerp. Ook tijdens en na Pukkelpop kunnen festivalgangers het monument doorlopend bezoeken.