Pukkelpop 2014 – vijftien tips

door Thomas Konings

Indiestyle stuurt zijn zonen en ook één dochter uit naar Kiewit om verslag te doen van het puisterige festival. Elk kozen ze vijf acts waar ze naar benieuwd zijn, of die jullie zeker niet mogen missen.

Door Tiffany Devos, Jens Van Lathem en Thomas Konings

Kelela

Naast de meer klassieke r&b van Frank Ocean en Janelle Monáe – ook niet te missen op Pukkelpop overigens – en een meer elektronisch getinte variant, denk The Weeknd, bestaat er ook een soort restcategorie van het genre met artiesten die graag willen vernieuwen. Kelela behoort daartoe met haar underground, dansvloergerichte muziek die dankzij producties van enkele innovatieve beatmakers erg futuristisch klinkt. Haar sound is tegelijk koel en sensueel en komt ongetwijfeld in de Castello perfect tot zijn recht.

Donderdag 12.40 u, Castello

Young Fathers

Een select clubje artiesten tast momenteel de grenzen van hiphop af. Eén van die bands is het Schotse Young Fathers dat na enkele veelbelovende ep’s begin dit jaar een meer dan geslaagde debuutplaat afleverde. Daarop viert het eclecticisme hoogtij, met schijnbaar invloeden van Frank Ocean tot Liars in een bijzonder energiek geheel. Live zag ondergetekende ze nog niet, maar het trio maakt wel het soort muziek dat meestal in een festivalstent het best tot zijn recht komt.

Donderdag 14.00 u, Castello

Perfect Pussy

In vergelijking met Perfect Pussy lijken zelfs de post-punkers van Iceage watjes te zijn. In een rotvaart raast het gezelschap uit New York voorbij en elke toehoorder zal dat geweten hebben. Zangeres Meredith Graves schreeuwt haar stembanden ieder optreden weer kapot, de jongens zorgen ervoor dat de allesverwoestende hardcore op geen enkel moment stilvalt. Deze SXSW-winnaar is voor elke Pukkelpopganger een must.

Donderdag 14.45 u, Marquee

Kwabs

Op Pukkelpop kan je natuurlijk een heleboel opmerkelijke stemmen horen, maar voor ons springt er donderdag toch eentje uit: die van de Britse zanger Kwabs. De man ademt soul uit, weet zijn vocals op een juiste, ietwat dramatische manier te gebruiken en kreeg voor de instrumentale invulling van de songs hulp van bijvoorbeeld SOHN. Het lijk daarnaast de laatste keer dat je de artiest in zo’n kleine setting kan zien, dankzij airplay en een mooi platencontract lijkt een grote doorbraak niet uit te blijven.

Donderdag 15.25 u, Castello

Ryan Hemsworth

Omdat je ongetwijfeld met Flume, Disclosure, Cashmere Cat, een zatte Boiler-Room-avond of Oscar & The Wolf nog een intense avond voor de boeg hebt, raden we je aan om donderdag in de juiste sfeer te geraken met Ryan Hemsworth. Die draait semidansbare plaatjes die keer op keer weer verrassen, het beste uit de hiphopwereld en elektronica verenigen en af en toe al eens een J- of K-pop invloed durven bevatten.

Donderdag 22.00 u, Castello

The Bohicas

The Bohicas is een gloednieuw groepje uit Essex dat getekend werd bij Domino, het label van Britse gitaarhelden Franz Ferdinand en Arctic Monkeys. Hun goeie ouwe (donkere) indierock past perfect in het Domino-rijtje en staat dus onmiskenbaar garant voor een wild gitaarfeestje om 11u ‘s morgens.

Vrijdag 11.20 u, Club

XXYYXX

XXYYXX is het alter ego van electronicacomponist en producer Marcel Everett. Zelf beschrijft hij zijn beats als “Doing drugs on a freeway… underwater”. Amper 18 is hij, maar op zijn cv staan al remixes voor Usher en Beyoncé en bovendien wordt hij vergeleken met Clams Casino, Burial en James Blake. Misschien is XXYYXX wel de jongste van onze tips, maar de minste is hij zeker niet.

Vrijdag 12.55 u, Castello

Sharon Van Etten

Moeten we haar nog voorstellen? Deze aimabele singer-songwriter uit New York heeft de schoonste stem die je tijdens het volledige Pukkelpopweekend zal horen. Van Etten heeft bovendien ijzersterke doch triestige songs, maar niet getreurd want de zangeres is nog grappig ook en fleurt je tussen de nummers graag op.

Vrijdag 15.15 u, Club

Other Lives

‘Tamer animals’, de laatste plaat van Other Lives dateert al van 2011. Hun muziek wordt omschreven als breed georkestreerde en filmische, donkere, folky americana uit Oklahoma. Een hele mond vol, maar we willen maar zeggen dat – moesten we zo geen grote fan van zijn van de vorige tip – we beslist op de eerste rij stonden om hun ongetwijfeld sterk nieuw werk aan te kunnen horen.

Vrijdag 15.15 u, Marquee

Neneh Cherry with RocketNumberNine

De Zweedse scoorde vele vele jaren geleden de megahit ‘7 Seconds’ met Youssou N’Dour en bracht enkele maanden terug haar eerste soloplaat in 18 jaar uit. ‘Blank Project’ werd geproducet door Four Tet en werd overladen met viersterrenreviews door de minimalistische, frisse sound. De kale elektronische productie van de cd en de downtempo beats brengt ze live samen met het Londense electronicaduo RocketNumberNine. Wij waren er eerder dit jaar bij in de AB en kunnen je nu al verzekeren dat dit een must-see is.

Vrijdag 20.20 u, Castello

Chrome Brulée

Nee, wij hebben ook geen idee wat of wie deze band eigenlijk is. Het Belgische synthcollectief wil naar eigen zeggen de tijd van cassettjes, Bauhaus en Fluxus eren en meet zich daarbij tot de verbeelding sprekende alterego’s aan als Ricky Sunset, Club Cannibal en Alex Mayhem. De weinige voorbeelden die op modernere kanalen te vinden zijn, doen ons vermoeden dat ze heel het oeuvre van Kraftwerk op enkele minuten er door willen jagen. Kortom, wij verwachten op zaterdagmiddag dus al een geestesverruimende ervaring en een paar kapotgeslagen synths.

Zaterdag 12.00 u, Castello

John Wizards

Hoe zou Vampire Weekend klinken indien de schooljongens echt uit Afrika kwamen? Een begin van een antwoord vind je misschien bij John Wizards, al gaan we dan te licht over de vele elektronische en jazzy invloeden die deze Zuid-Afrikaan en Rwandees in hun lichtvoetige muziek pompen. Wie nog fut in de benen heeft, kan ze hier komen leegschudden.

Zaterdag 13.15 u, Castello

Jonathan Wilson

Wie zich niet in de ruimteschepen van FKA Twigs naar andere planeten wil laten wegvoeren, kan terecht bij Jonathan Wilson. De man is één van de weinige hedendaagse artiesten die op een overtuigende manier een melodie uit de lucht kan plukken en er een vredevol Woodstockfeestje mee kan maken. Verwacht je aan een combinatie van akoestische gitaren, samenzang en al het goede wat psychedelische folk te bieden heeft.

Zaterdag 17.00 u, Club

Tourist

Wie na John Wizards eerder ook nog fut in het bovenlijf over heeft, kan misschien een bezoekje brengen aan Tourist. Wij beschreven zijn samenwerking met Lianne La Havas voor de ep ‘Patterns’ al als uitstekend geschikt voor een slowmotionmoment op de dansvloer. De Londenaar (uit welke stad anders?) brengt een combinatie van rustige house en soul waarop het heerlijk schudden is.

Zaterdag 18.35 u, Castello

St. Vincent

St. Vincent verdiende haar sporen in de band van Sufjan Stevens vooraleer solo te gaan, en maakte op haar snelweg naar succes ook nog een stop om samen te werken met David Byrne. Dat zou al genoeg moeten zijn om de grijze krullenbol te gaan eren met je aanwezigheid. En wie daarna uiteindelijk last krijgt van de alcoholkrampen, kan gewoon blijven liggen voor Anna Calvi.

Zaterdag 20.25 u, Club