Punch, Brothers, Punch: 01.06 – de tien beste nummers van de voorbije week, met o.a. Mac DeMarco en La Roux

door Thomas Konings

Onze redacteurs spitsten weer de hele week hun oren op zoek naar de beste nieuwe nummers van de week. Met deze resultaten kwamen ze dit weekend aankloppen.

Lana Del Rey – Shades of cool

Niet alleen zong Lana Del Rey deze week op het celebrity-trouwfeest van het jaar, ze loste ook een nieuw nummer. ‘Shades of cool’ komt uit haar langspeler die op 13 juni de weg naar het publiek zal vinden. De druilerige ballad pretendeert hevig de nieuwe James Bond-film te soundtracken en Kimye approves. (TD)

La Roux – Uptight downtown

Met ‘Let me down gently’ verscheen de bulletproof La Roux weer in de spotlights. ‘Uptight downtown’ gaat verder op het heavy 80’s geluid met veel synths en richt haar pijlen op de dansvloer in plaats van op de traanklieren. Zoals ze zelf zegt: “Temperature is rising”. En we voelen het. (TD)

 Protomartyr – Come & see

De Detroitse postpunkers van Protomartyr hebben net hun tweede langspeler uit. Vocalist Joe Cassey klinkt op het ijzingwekkende ‘Come & See’ bij momenten wel heel erg als Nick Cave. (PM)

Pixies – Silver snail

‘Indie cindy’ mag dan wat een vijfde wiel aan de wagen zijn van het Pixies-oeuvre, er staan weldegelijk een hele rits prima nummers op. Luister bijvoorbeeld maar eens naar ‘Silver snail’ dat zopas een bizarre videoclip meekreeg van de onder het pseudoniem Mount Emult opererende, jonge filmmaker Matthew Newman. (PM)

Dan Sartain – Pass this on

In navolging van The Knife verkondigt Dan Sartain openhartig zijn liefde voor iemands broer. Samen met de prettig gestoorde singer-songwriter hopen we dat het doelwit in kwestie weer geen donkerharige jongedames verkiest boven weirdo’s uit Alabama. (PM)

Mac DeMarco – Passing out pieces 

Een kleine halve maand geleden speelde Mac DeMarco nog een erg gesmaakte show op Les Nuits Botanique, deze week heeft hij een nieuwe single klaar. In de clip speelt de Canadees met wat goedkope smakeloze horroreffecten, het nummer zelf is daarentegen als vanouds om van te smullen. (BS)

Like Swimming – Let Go

Voor goede indiepop kun je al sinds jaar en dag in Zweden terecht, en als het aan Like Swimming ligt, blijft dat nog een tijdje zo. De groep, met enkele ex-leden van You Say France and I Whistle in de rangen, vermengt mooie samenzang met elektronische melodieën die zowel een kalmerend als een opwekkend effect hebben. (BS)

Son Lux – Build a pyre (begin again)
Son Lux smeedt het ijzer terwijl het heet is, en gooit met ‘Alternate Worlds’ een nieuwe ep op de markt. Daarop krijgen 4 van zijn songs een nieuw kleedje. ‘Pyre’ wordt bijvoorbeeld ‘Build a pyre’ en verandert van zoetgevooisde kamillethee in hyperactieve druivensuiker. (BS)

EMA – Drown

EMA gooide nog maar net ‘The future’s void’ op de markt of de Amerikaanse biedt ons al bonus ‘Drown’ aan. De donkere powerelektronica met rake vocals volgt hiermee de bezwerende lijn van het album en biedt zo alleen maar meer redenen om zondagavond naar DOK af te zakken. (EG)

Slow Club – Suffering you, suffering me

In juli komt Slow Clubs derde lp uit en als die even goed is als voorbode ‘Suffering you, suffering me’, dan voelen we al aan onze grote teen dat het snel in onze platenkast terecht komt. Wat begint als een klassieke gitaarsong mondt uit in een heerlijk bombastische sixties-sound die zo ‘Grease’ had kunnen soundtracken. (EG)