Punch, Brothers, Punch: 03.05 – de tien beste nummers van de voorbije week

door Thomas Konings

Deze week kozen Matthias Desmet, Tiffany Devos, Filip Tyskens en Thomas Konings de tien beste nummers van de week. Check ze hieronder.

Tamaryn – Hands all over me

De tijd dat Madonna als een op hol geslagen veulen onbezonnen het popwereldje op z’n kop zette, ligt al even achter ons, getuige het legertje glossy medewerkers dat niet kon voorkomen dat het berekende ‘Rebel heart’ tussen de plooien viel en flopte. Tamaryn brengt ons terug naar de gouden tijden waar La Ciccone zich hongerig tussen de synths wentelde. Soms is recyclage niet te versmaden. (MD)

Future Islands – Haunted by you

De jaren tachtig zijn onverwoestbaar, bewijsstuk nummer twee. Deze week liet Future Islands hun nieuwe single ‘The chase’ op de wereld los, maar de b-kant ‘Haunted by you’ kan ons minstens evenveel bekoren. Knipogend naar pathetische power ballads, wurmt Herring wederom gepassioneerde vocalen uit zijn gouden strot. (MD)

Sun Araw – Trellis

‘Trellis’ is een eerste “voorsmaakje”, of eerder een eerste copieuze gang, uit Sun Araws nieuwe plaat ‘Gazebo effect’. Sinds 2008 ontspruit het ene bizarre album na het andere uit het brein van deze Amerikaan, maar deze keer lijkt hij zijn grenzen nog verder te verleggen richting eindeloze kosmos. ‘Trellis’ is een paddenstoelwolk van versplinterde elektronica en vlekjes gitaar. Het stuitert alle kanten uit en richt meerdere middelvingers naar alles dat enigszins lijkt op een conventie. Voorzichtig pootjebaden in deze trippy poel is geen goed idee, er roekeloos induiken wel. (MD)

Titus Andronicus – Dimed out

Het wordt alvast een mooie zomer voor de punkrockers onder jullie, want de Amerikanen van Titus Andronicus keren na drie jaar terug met ‘The most lamentable tragedy’. De eerste single uit deze 29 songs tellende, 93 minuten durende mastodont laat alvast een vertrouwd geluid horen, en lijkt ons conceptueel terug aan te sluiten bij hun voorlopige meesterwerk ‘The monitor’. Als je nog niet weet hoe dat precies mag klinken: neem eender wat van Bruce Springsteen en stuur het door een kapotte versterker. Of luister gewoon naar ‘Dimed out’. (FT)

Rangleklods – Schoolgirls

De Denen van Rangleklods scoren opnieuw met deze nieuwe single ‘Schoolgirls’. Het duo gaat in dialoog op sexy, elektronische beats en sleept ons helemaal mee in hun dromerige, Scandinavische universum. Album nummer twee is onderweg en wij zijn excited. (TD)

Roosevelt – Night moves

“Pop: zo doe je het” zou een titel kunnen zijn voor een potentiële feature over Marius Lauber, bezieler van Roosevelt. Duitse dancepop hoor je namelijk op z’n best als je bij hem aanbelt. Het nieuwe nummer ‘Night moves’ is catchy én emotioneel tegelijk. Komaan debuutplaat! (TD)

Nidia Minaj – House musik

Nidia Minaj haar laatste nieuwe, ‘House musik’, is heel wat minder hard dan wat we normaal gezien van haar werk gewend zijn. Daardoor is er meer ruimte voor melodie en ook dat werkt. De synths krijgen een trancy effect en de song als geheel lijkt zelfs een beetje from outer space. De beats hebben daarnaast nog wel genoeg punch om als motor van het nummer te fungeren. Zoveelste bewijs van Minaj haar exceptionele talent. (TK)

Blaue Blume – Candy

Er zijn zo veel elementen om verliefd op te worden in het nieuwste snoepje van Blaue Blume. Die uitzonderlijk hoge en betoverend mooie zang is een eerste, maar ook die tokkelende gitaarlijn en statige tempoveranderingen maken van dit Deens pareltje zo’n opvallend sterke single. (TK)

Yaocave – BROTHERSPORT (Yayo Cray~Cray! Pre-Mass Prayer Mix)

Juicht ende jubelt, je weet niet hoe hard je voor deze #PEDICURED-versie van de Animal Collective-klassieker gaat vallen. Dit komt uit de stal van Pedicure Records en PC Noise, SoundCloud-fenomenen die niet te verwarren zijn met Manicure Records en PC Music. Hoe dan ook, zorg zeker dat je deze remix helemaal uitluistert. Je komt bij de knotsgekke outro terecht in een soort botsautoapocalyps met meer geluiden dan je oren kunnen kanaliseren. Utopisch en dystopisch tegelijk, dit gaat alle grenzen voorbij. (TK)

Communions – Summer’s oath

Kunnen we het even hebben over de meest heerlijke gitaarmuren van het moment? Ze worden vakkundig gebouwd door Communions en schreeuwen om de grootste arena’s. Verslavend zijn ze eigenlijk ook; moest het mogelijk zijn, zou ondergetekende zich er graag levend in laten metselen. (TK)