Punch, Brothers, Punch: 14.09 – de tien beste nummers van de voorbije week, met o.a. Ariel Pink en Grouper

door Alexander Spriet

Deze week charmeerden vooral opkomende producers als MssingNo en Arca onze redacteurs. Ook meer gevestigde waarden zoals Ariel Pink en Grouper scoorden met uitstekende nieuwe nummers. Wat er verder nog bovenuit stak lees en hoor je hieronder.

Arca – Thievery

Voor de eerste single uit zijn aankomende album keert Arca terug naar zijn Venezolaanse roots met een sound die nog het dichtst aanleunt bij die van E+E. Het geheimzinnige klankenpalet doet denken aan religieuze bijeenkomsten van regenbosvolkeren, maar het tribale element wordt hier ingewisseld voor het ijle geluid waar Arca zelf voor bekend staat. Een goed voorbeeld daarvan vind je bijvoorbeeld terug op FKA twigs’ ‘Water me’. Nooit eerder wist de artiest zijn krachten echter zo te bundelen in één song, wat doet vermoeden dat de artiest met een matuur meesterwerkje volgens de traditionele regels van de kunst op de proppen zal komen. Wij kunnen ons enthousiasme daarvoor alvast niet onder stoelen of banken steken. (TK)

MssingNo – wardub aphex twin burial evian christ young chup

Eerder dit jaar maakte het Goon Club Allstars label een fantastische mix voor DIS Magazine. Vooral het einde daarvan was uitzonderlijk met de remix van ‘Shabba’, Moleskin zijn ‘Turnt on’ en een onbekende opdonder die de opstandige sfeer tussen de voornoemde nummers perfect opvulde. Dat MssingNo achter de song zat, konden we eigenlijk al wel vermoeden gezien de herkenbare stijl en zijn affiliaties met GCA. Dat het nummer als ‘wardub’ benoemd werd verbaast evenmin. Het liedje is namelijk bijzonder opruiend en concurreert op geheel eigen en misschien iets moeilijkere wijze met brullende beesten als Rustie en HudMo. De Britse producer maakte overigens zijn Soundcloud deze week om een onbekende reden leeg, daarom vind je hieronder een rip uit de eerder aangehaalde mix. (TK)

Shura – Just once (MssingNo remix)

MssingNo viel de afgelopen week niet enkel op met eigen werk, ook zijn remix van Shura’s ‘Just once’ deed ondergetekende meermaals naar de replayknop grijpen. De Britse producer tovert het warme, soulvolle origineel om tot een vrolijk rondstuiterend geheel en bevestigt zo nog maar eens dat hij wel degelijk een naam om in de gaten te houden is. Verlies trouwens ook Shura zelf zeker niet uit het oog. Met ‘Just once’ haalde de Britse al eens ons wekelijkse overzicht, maar ook voorgaande single ‘Touch’ combineerde het beste van Blood Orange en Solange Knowles. (AS)

Grouper – Call across rooms

Reeds in oktober brengt Liz Harris als Grouper een opvolger uit voor haar in 2013 verschenen ‘The man who died in his boat’. Het album kreeg ‘Ruins’ mee als titel en het eerste voorproefje doet alvast vermoeden dat het ons inderdaad vakkundig tot een emotionele puinhoop zal herleiden. ‘Call across rooms’ is een innig mooi nummer dat niet meer nodig heeft dan Harris’ betoverende fluisterstem in combinatie met sober pianospel om je volledig in vervoering te brengen. (AS)

Ariel Pink – Put your number in my phone

Ariel Pink laat zijn Haunted Graffiti voor het eerst vallen op zijn in november te verschijnen album ‘pom pom’. De Amerikaan laat op de bijhorende single nog eens horen waarom hij één van onze favoriete weirdo’s is. ‘Put your number in my phone’ is een speels, psychedelisch popnummer waar Pink ondertussen al even een patent op heeft. (AS)

Kevin Morby – Parade

De tweede soloplaat van Kevin Morby komt er binnenkort aan en gisteren nog stond hij dat nieuwe materiaal te try-outen op het podium van Big Next Festival in Gent. De gitarist bij The Babies en bassist bij Woods maakt het in deze vooruitgeschoven song ‘Parade’ gezellig warm met nonchalante piano-aanslagen en saxofoonklanken in de verte. (TD)

Girlpool – Jane

Girlpool, een duo uit L.A., doen met een gitaar, bas en drums wat redelijk veel mensen doen met een gitaar, bas en drums, maar ze halen er wel meteen een vrij goeie single uit met ‘Jane’. Cloe en Harmony durven al eens meisjesgekrijs uit te slaan bij wijze van zang en dat doet ons wel uitkijken naar hun debuut-ep. Een bijkomende reden is het feit dat er een nummer op staat dat ‘Slutmouth’ heet, we geven het eerlijk toe. November, baby! (TD)

TĀLĀ – Black scorpio

Al vanaf de eerste tonen van haar nieuwe single grijpt TĀLĀ je bij het nekvel. Drie minuten lang is er geen ontkomen meer aan: ‘Black scorpio’ lijkt een soort collage van losse muziekfragmenten maar na een drietal luisterbeurten krijgt het een onweerstaanbaar hoog verslavingsgehalte. Het nummer is binnenkort terug te vinden op een ep met als titel ‘Aesop’. Het mag duidelijk zijn: deze jonge ster gaat het maken. (AB)

Het Zesde Metaal – Dag zonder schoenen

Het is evident dat we bij Indiestyle het promoten van artiesten van eigen bodem hoog in het vaandel dragen. Hoewel Het Zesde Metaal ondertussen wel al een gevestigde waarde is in Vlaanderen, krijgt het toch nog niet de erkenning die het verdient. Met al twee bloedmooie albums op het palmares en hopelijk een derde in aantocht mag dat toch eens gaan gebeuren. ‘Dag zonder schoenen’ is opnieuw een klein meesterwerkje en West-Vlaams op z’n mooist. (AB)

Mr Twin Sister – In the house of yes

Trage disco waarvan je de opbouw noot per noot kan opvolgen, meer hebben wij niet nodig om onze zondag rustig te kunnen afsluiten. Dankzij het noorders accent van de vrouwenvocalen krijgt dit nummer ook nog eens een exotisch kantje. (JVL)