Punch, Brothers, Punch: 15.06 – de tien beste nummers van de voorbije week, met o.a. Midlake en Hundred Waters

door Thomas Konings

Schuif je boeken aan de kant, of stop waar je mee bezig bent: het is tijd voor een welverdiende pauze en een heerlijk streepje muziek. De tien beste liedjes van de voorbije week vind je hieronder.

Tommy Kruise & Levi Ru$$ell – Crystalline

De opkomende producer Tommy Kruise en de opmerkelijke hiphopper Levi Ru$$ell bundelden na een ontmoeting op SXSW hun krachten om ‘Crystalline’ te maken. Het nummer drijft op een donkere productie met zware bassen en wordt gekenmerkt door de nonchalante, maar daardoor net overtuigende rap van Ru$$ell. Wat goed dat ze mekaar in Austin tegen het lijf liepen. (TK)

Karl X Johan – A better tomorrow

Zweden en synthpop, het blijft toch een opmerkelijk vaak geslaagde combinatie. Het duo Karl X Johan brengt het genre perfect, met de nodige pathos en een groots aandoende sound. Beeld je een kruising in van M83 zijn emotionele bombast en de geliktheid van de gemiddelde hitparadeballad, en je weet ongeveer hoe ‘A better tomorrow’ klinkt. Het werkt in ieder geval wel. (TK)

Bear In Heaven – Time between

Uit dit eerste voorsmaakje van ‘Time is over one day old’ kunnen we afleiden dat er niet veel veranderd is aan de dromerige, psychedelische synthsound van de voorganger ‘I love you, it’s cool’.  Op ‘Time between’ worden de gitaren wel wat sterker in de verf gezet, maar verder trakteert de band ons gewoon op een sterke song uit hun repertoire. (TD)

Hundred Waters – Murmurs

Met ‘The moon rang like a bell’ leveren Hundred Waters misschien wel hun beste plaat tot nog toe af. Bovendien lijkt ‘Murmurs’ daar nog eens het hoogtepunt van te zijn. Hundred Waters is geen band van grote refreinen, maar nodigt wel uit op hun eigen, intieme manier. Deze week releaste de band een videoclip voor het nummer. (TD)

Michael Stipe – The cold lands

Voor het eerst sinds het ter ziele gaan van R.E.M. komt Michael Stipe met nieuw werk op de proppen. Verwacht je echter niet aan zijn kenmerkende stemgeluid, het gaat immers om een volledig instrumentale soundtrack bij een film van Tom Gilroy. Luisteren kan je hier. (PM)

Midlake – Aurora gone

Sommige bands verdwijnen even snel als ze gekomen zijn, andere blijven jaren kwaliteit leveren. Midlake overleefde zelfs het vertrek van hun zanger, en levert met ‘Aurora gone’ weer een mooie single af. Zoek je de perfecte balans tussen ingetogen, melodieus en inventief, dan ben je hier aan het juiste adres. (BS)

Luluc – Small window

Schijn bedriegt. Een bandnaam als Luluc mag dan connotaties als lullig of lelijk oproepen, de muziek is om van te smullen. Als Mazzy Star en Fleet Foxes samen de studio in kruipen, zou dit het resultaat zijn van hun nachtelijke vlijt. Op 15 juli komt er een nieuwe langspeelplaat van de Australische folkies die al in 2008 hun debuut uitbrachten, en nu mogelijk op de rand van de grote doorbraak staan. (BS)

Jody – Tired

Wanneer je bij een productie de naam van The-Drum ziet opduiken, kan je best even de oren spitsen. Met ‘Tired’ maakte het duo voor Jody een heerlijk gedrogeerde sound, die perfect samengaat met de sensuele zang van de r&b-zanger. (TK)

Tundra – Tiger

Na hun fantastische debuut ‘Alice’ keerden Tundra deze week na enkele maanden stilte terug met het indieliedje ‘Tiger’. Hoewel het duo niet langer vanuit de anonimiteit opereert, klinkt het geluid van het tweetal nog steeds even duister en intrigerend. Hou deze jongens in de gaten. (TK)

Popcaan – Addicted

Dankzij namen als Palmistry en Popcaan waait er een frisse wind door de dancehall. Die laatste bracht deze week zijn debuutalbum uit en één van de hoogtepunten daarvan is ‘Addicted’, een song geproducet door de geweldige Dubbel Dutch. Na het beluisteren van deze song, vraag je je vast af waarom de Jamaicaan niet gekozen werd om het WK-lied te maken. (TK)