Punch, Brothers, Punch: 15 maart – de 10 beste songs van de week, met o.a. Johnny Cash en Strand

door Thomas Konings

Onze Punch, Brothers, Punch kwam deze week weer met veel plezier en de nodige keuzestress tot stand. In ons lijstje vind je deze week een nummer van een reeds overleden artiest, twee LuckyMe-producers en zelfs een Nederlandstalige song.

Johnny Cash – She Used To Love Me A Lot

Met postume albums is het altijd oppassen. Voor je het weet ben je medeplichtig aan de commerciële lijkenpikkerij die elke gestorven muziekheld te beurt valt. ‘She Used To Love Me A Lot’ heeft wel degelijk waarde, en dat om twee redenen. Ten eerste is het een oerdegelijke song waarin Cash als een predikant voorleest uit zijn persoonlijke bijbel die de grote ongelijkheid veroordeelt. Ten tweede verbeeldt de clip perfect dat sentiment. John Hillcoat, bekend van een desolate film als ‘The Road’, laat je zowel daklozen als Wall Street zien en bereikt halverwege een iconisch hoogtepunt met de graffititekst “my heroes have always killed cowboys”. Johnny Cash schopt ons een decennium na z’n overlijden een geweten. (JVL)

BADBADNOTGOOD – Sustain

BADBADNOTGOOD blijft ons nieuwsgierig maken naar hun weldra te verschijnen derde album. ‘Sustain’ smeert dikke lagen percussie en blazers over de jazz van de Canadezen en slaagt er tegelijkertijd in even strak te klinken als iets van Art Blakey & The Jazz Messengers. Het trio mikt al enkele platen op de missing link tussen hiphop en jazz, misschien wordt ‘III’ hun voltreffer. (JVL)

Strand – Dood

Bert Dockx van Flying Horseman en Dans Dans sloeg deze week de lucht uit onze longen. Met een gitaarpartij die doet denken aan Nick Drake en Jackson C. Frank bezwoer hij ons, met verstilde stem bracht hij een spirituele tekst waar we nog lang ons hoofd zullen over breken. Binnenkort komt er een hele plaat van zijn solohand uit. We zullen die opleggen in het bruinste café, op een zaterdagnacht, omstreeks drie uur, vol rode wijn en tabak. (JVL)

Jacques Greene – No Excuse

De Canadese producer Jacques Greene slaagt er in z’n nieuwste nummer ‘No Excuse’ weer in de betere house en r&b te verzoenen. Daarnaast heeft deze single een bijzonder weemoedig gevoel dat bij een vrij dansbare song als deze toch voor een interessant contrast zorgt. Op 28 april verschijnt ‘s mans volgende EP ‘Phantom Vibrate’; zeker iets om naar uit te kijken. (TK)

Tirzah – No Romance

Greco-Roman bewees deze week weer één van de meest relevante labels in de muziekwereld te zijn. Enerzijds was er de prima nieuwe van Roosevelt, anderzijds werden we geïntrigeerd door ‘No Romance’ van de bijzondere zangeres Tirzah. Voor dat nummer deed laatstgenoemde artieste wederom beroep op de productiekunsten van Micachu (die van The Shapes, ja) en die samenwerking resulteert nu in een speels, experimenteel popnummer dat even bijzonder als amusant is. (TK)

MssingNo – Brandy Flip

Hoewel MssingNo bij het grote publiek misschien nog niet bekend is, heeft de producer wel getekend bij Tri Angle en werd zijn ‘Xe2’ door het invloedrijke FACT verkozen als beste nummer van 2013. De Londenaar weet perfect hoe hij commerciële hits moet omtoveren tot onweerstaanbare, tegendraadse stukjes door grime geïnspireerde elektronica. Dat toont hij eens te meer met zijn gratis te downloaden ‘Brandy Flip’, een nummer dat al geruime tijd in verschillende mixen op het internet circuleerde en vertrekt vanuit een sample van Brandy’s geweldige popsingle ‘Right Here’. (TK)

Sky Ferreira – You’re Not the One (Cid Rim remix)

Al een paar maanden lang onderdrukt onderstaande een girl crush op de 21-jarige it-girl die vorig jaar in de VS haar debuut ‘Night Time, My Time’ uitbracht. De vlam wordt nog wat aangewakkerd door deze remix van ‘You’re Not the One’ door LuckyMe’s Cid Rim. De gitaren maken er plaats voor beats van one hit wonder Lumidee, wat zorgt voor een heel ander, dromerig en dansbaar, sfeertje. (SH)

Cousin Marnie – Cain (IYES DiscoKassette remix)

Op IYES waren we ook al langer een beetje verliefd, mede dankzij de single ’Til Infinity’. Hun DiskoKassette-remix van Cousin Marnie’s ‘Cain’ doet ons muzikaal hartje alvast weer wat sneller slaan. De ijzingwekkende stem en muziek van Cousin Marnie wordt er bijna vrolijk en is helemaal klaar voor de dansvloer. Samenwerkingen zoals deze mogen meer plaatsvinden. (SH)

Polar Bear – Be Free

Experimenteel en dansbaar zijn tegelijk, het klinkt waarschijnlijk gemakkelijker dan het is. De nieuwe single ‘Be Free’ koppelt jazzy aan extreem aanstekelijk en doet het beste vermoeden voor het album ‘In Each And Every One’ dat op 24 maart het daglicht zal zien. (BS)

Rhodes – Your Soul

Op Eurosonic waren we getuige van hoe Rhodes een zaal met overwegend Nederlanders een klein uur lang muisstil kreeg met minimalistische diamantjes die harder blonken dan een lentezon in je achteruitkijkspiegels. In mei brengt de man een ep uit op zijn eigen label, en dit is alvast een onweerstaanbaar voorsmaakje. (BS)