Punch, Brothers, Punch: 17.05: de tien beste nummers van de voorbije week, met o.a. Sharon Van Etten en Soldier’s Heart

door Thomas Konings

Aangezien het voor de muziekindustrie ook weekend is, krijgen wij de kans om van die rust gebruik te maken en de beste nieuwe singles van de voorbije week op een rij te zetten. Deze tien songs konden onze redactie buitengewoon bekoren.

Soldier’s Heart – New housie

Na het succesje van hun eerste single ‘African fire’ wisten we niet wat er nog allemaal verstopt zat in de Belgische dreampopband Soldier’s Heart. Zo te horen veel. ‘New housie’ is een popdeuntje met een scherpe rand waarvan we niets liever willen dan ons wentelen in de subtiele electronicaklanken en dromerige synths. Bevestigen doe je zo. (TD)

Sharon Van Etten – Your love is killing me

De beste en krachtigste song van deze week is ongetwijfeld van de hand van Sharon Van Etten. Ze liet de heftige slow build ballad ‘Your love is killing me’ uit haar naderende release ‘Are we there’ op ons los. Het nummer heeft bovendien de meest naar de keel grijpende lyrics van de plaat. Nadat ze “Break my legs so I won’t walk to you/ Cut my tongue so I can’t talk to you/ Burn my skin so I can’t feel you/ Stab my eyes so I can’t see.” eruit gooit, kan je alleen maar wezenloos voor je uit staren. Girl’s got problems. (TD)

ELEL – 40 watt

Om je humeur na Sharon Van Ettens laatste weer op pijl te krijgen, raden we aan ELEL’s ’40 watt’ een luisterbeurt te schenken. De achtkoppige formatie doet met haar zomerse klanken een beetje denken aan Yeasayer en MGMT, en weet je onmiddellijk aan te steken met een uitzonderlijk catchy refrein. Hoewel de lyrics niet altijd even duidelijk te verstaan zijn, zal je toch maar al te graag meekwelen met dit heerlijke snoepje. (TK)

Jeremih feat. YG – Don’t tell ’em

Wegkomen met een sample van Snap!’s ‘Rhythm is a dancer’; het is weinigen gegeven. Jeremih lukt het, weliswaar met de hulp van rapper YG en  DJ Mustard. Die laatste zorgt met zijn typische kale, maar toch energieke productie voor een dit jaar definiërende sound, de r&b-ster zelf zingt de ene keer sensueel en croont de andere keer als Frank Ocean. Jeremih weet als geen ander mainstream pop en boeiende nieuwe klanken te verzoenen.  (TK)

White Lung – Face down

Voor een stormram die vol ongebreidelde energie en met de ogen dicht vooruit raast, zit je goed bij het Canadese White Lung dat momenteel door Europa toert en België helaas overslaat. In maart stond hun ‘Down with the monster’ al in de Punch-lijst, hun nieuwe single ‘Face Down’ is al een even sterke cocktail van Red Bull, Monster, Burn en 7 klontjes suiker. (BS)

Timber Timbre – Curtains?!

Haal je fluofeestneus uit de kast, zet een knotsgek hoedje op en start een polonaise, want in het diepsombere Timber Timbreland kun je een al bij al nog niet uitermate vrolijk nummer als ‘Curtains?!’ beschouwen als feestmuziek. Deze folkies brengen onophoudelijk topkwaliteit en dat is hier niet anders. (BS)

The Pains Of Being Pure At Heart – Until the sun explodes

Zelfs als we allemaal groene jongens worden, gaan we er op een dag toch zonder pardon aan. The Pains Of Being Pure At Heart maken van die intrieste situatie gretig gebruik. Enkele jaren geleden debuteerden ze ‘Until the sun explodes’ al op een KEXP-sessie en nu wordt het ook uitgebracht als single. In de song ligt de melancholie begraven onder explosieve en aanstekelijke gitaar- en zangpartijen. De bijbehorende videoclip combineert een aflevering van Scooby Doo zonder speurhond met ‘One more time’ van Daft Punk. DOK verwelkomt op 27 juni deze bende paniekzaaiers. (JVL)

GoldLink – Sober thoughts (prod. by Kaytranada)

Kan je je soms enkel op straat vertonen met een opgefokte soundtrack in je oren die je zelfs als doorgewinterde eenzaat een bendegevoel oplevert? Voeg ‘Sober thoughts’ van GoldLink dan zo snel mogelijk toe aan je afspeellijst. De rapper legt ons de onsubtiele gelijkenissen uit tussen zijn groepje vrienden en een kudde konijnen maar weet dankzij een gladde, weloverwogen productie en ontspannen flows toch de banaliteit te ontsnappen. Probeer zijn mixtape ‘The god complex’ een kans te geven. (JVL)

 Knox Brown – Harry’s code

Knox Brown, onthoud die naam goed want deze jongen gaat het maken. Vijf seconden heeft hij nodig om je volledig te overtuigen van zijn debuutsingle. ‘Harry’s code’ zuigt je helemaal op met zijn heerlijke, chille reggaevibe. Het geeft een onwaarschijnlijk fijn gevoel vanbinnen waar je niet meer vanaf wil. Hier hangt elektriciteit in de lucht. (AB)

The Acid – Fame

Ze blijven maar komen, de fantastisch nummers van het trio waar ook Ry X toe behoort. ‘Fame’ is een nieuw minimalistisch verstild nummer dat je doet huiveren van schoonheid. Kijk ook vooral naar de bijhorende clip want die is al even mooi. Een prachtig voorbeeld van hoe dans en muziek hand in hand kunnen gaan. Het debuutalbum van The Acid, ‘Liminal’, is te koop op 2 juni. Twijfel vooral niet. (AB)