Punch, Brothers, Punch: 19 april – de tien beste nummers van de voorbije week, met o.a. Blood Red Shoes en Lana Del Rey

door Thomas Konings

Deze week moest je niet bijzonder veel moeite doen om enkele fantastische, nieuwe singles tegen te komen. Uit het indrukwekkende aanbod de tien beste songs distilleren, was dan ook geen makkelijke klus. Het resultaat van onze poging vind je hieronder.

Lana Del Rey – West Coast

Veel mensen zaten er al ongeduldig op te wachten, anderen dan weer helemaal niet, maar hij is er: de nieuwe single van Lana Del Rey. En we kunnen alleen maar hopen dat het een voorbode mag zijn voor ‘Ultraviolence’ dat later dit jaar verschijnt. Miss Del Rey exploreert haar smooth sound en zwoele ooh baby’s naar nieuwe tropische oorden waar Dan Auerbach van The Black Keys producet, en tempowisselingen en zachte elektronische toetsen hun intrede doen. (TD)

Lykke Li – Gunshot

De Zweedse Li Lykke Timotej Zachrisson laat haar liedjes niet over datum komen. Ondertussen is dit al het vierde nummer dat we te horen krijgen uit haar opkomende release ‘I Never Learn’. ‘Gunshot’ is een adembenemende ballad met alweer een killer-refrein dat door de drums open geknald wordt als een -jawel- geweerschot. De zangeres nam bovendien een geweldige versie van het nummer op voor H&M die je hieronder kunt bekijken. (TD)

 Yuck – Southern Skies

Weinig mensen zouden op Yuck gokken als ze tijdens een blinde test ‘Southerk Skies’ te horen kregen. We vermoeden dat Kings of Convencience, Tunng en consoorten veel vaker voorkomende antwoorden zouden zijn. En toch, de titelsong van de nieuwe ep van de Londense indierockers is even knap als verrassend. Een repetitieve akoestische gitaar, dito zang en een zowel rustgevend als aanmoedigend drumritme zorgen voor een parel die toont dat de groep best nog een veelzijdige toekomst voor zich zou kunnen hebben. (BS)

Blood Red Shoes – Speech Coma

Komt het succes van Blood Red Shoes enkel door de oerdegelijke songs, of heeft de verschijning van Laura-Mary Carter en Steven Ansell er ook wat mee te maken? ‘t Is niet mooi, maar je kan er vanuit gaan dat de dame uit de clip van ‘Speech Coma’ het waarschijnlijk met minder succes had moeten stellen. Toch is deze nieuwe single ook weer strak als een te hard opgeblazen ballon, en breit het ontembare duo daarmee een mooi vervolg aan het zelfgeschreven succesverhaal. (BS)

All We Are – Feel Safe (Eyedress Remix)

Hoeveel liedjes ken je waarvan zowel de originele versie als een remix daarvan je omverblazen? Bij ondergetekende kan je ze op een paar handen tellen. All We Ares ‘Feel Safe’ is er daar één van. De oorspronkelijke uitgave stond eerder als eens in onze Punch, Brothers, Punch; nu krijgt ook de herwerking van Eyedress een plekje in deze lijst. Dat komt ongetwijfeld door de heerlijke laatavondsound waarmee de Filipijnse producer het nummer een Chromatics-toets geeft. (TK)

Hundred Waters – Xtalk

‘Xtalk’ is het derde vooruitgeschoven liedje van Hundred Waters’ ‘The Moon Rang Like A Bell’, hun tweede langspeler die eind mei zal verschijnen. Net als bij de vorige twee uitgebrachte songs heeft dit nummer enkele luisterbeurten om je zijn volledige potentieel te tonen. Eens dat gebeurd is, blijft het echter een tijd lang in je hoofd rondwaren. Nooit eerder hoorden we trouwens zo’n feestelijk geluid van de Amerikaanse dromers. (TK)

Wolf Alice – Storms

Wat hebben de drie jongens en het meisje van Wolf Alice een bijzonder positieve evolutie doorgemaakt. Hun nieuwste materiaal is steviger, maar vooral ook gewoon veel beter. Met ‘Moaning Lisa Smile’ maakten de Britten twee weken geleden al eens ferm indruk, het splinternieuwe ‘Storms’ blijkt zowaar nog van een hoger niveau. Zo’n indrukwekkend gitaargebrul hoorden we dit jaar nog niet vaak. (TK)

Girl Band – The Cha Cha Cha

Is het een shot espresso, is het een blikje energiedrank? Nee, het is ‘The Cha Cha Cha’ van Girl Band. Je bent gewaarschuwd voor de crash naderhand. (JVL)

Tourist – Patterns

Goed voor zowel een slowmotionmoment op de dansvloer als een wekker voor wie rustig wil ontwaken, zo hebben wij onze house het liefst. ‘Patterns’ van Tourist past perfect in dat plaatje. Daarnaast wordt het nummer afgewerkt door de warme, in soul gedrenkte stembanden van Lianne La Havas. We vervielen meteen in een patroon van luisteren en herbeluisteren. (JVL)

Jamie xx – Girl

Als we heel eerlijk zijn, is ‘Girl’ eigenlijk geen nieuw nummer van deze week. Het werd namelijk in maart al eens uitgezonden tijdens de BBC 1 Radio Residency van James Blake, maar dan wel onder de titel ‘Bloke’ van een zogenaamde Simon Tallywhacker. Een leugentje van Blake zo blijkt en dat zet hij in zijn show van deze maand in de eerste minuut recht: de song is van niemand minder dan van de getalenteerde producer en dj Jamie xx. Muzikaal is het allemaal perfect in toon met ’Sleep Sound’, dat samen met ‘Girl’ op de Brit zijn nieuwe single zal verschijnen. Beluister het hier. (SH)

playlist: