Punch, Brothers, Punch: 22.06 – de tien beste nummers van de voorbije week, met o.a. Alt-J en Jessie Ware

door Thomas Konings

Er verscheen deze week weer een heleboel goede muziek. Onze redacteurs selecteerden naar goede gewoonte weer de tien songs die je echt gehoord moet hebben.

Jessie Ware – Tough love

Twee jaar geleden veroverde Jessie Ware met elke nieuwe single ons hart, anno 2014 lijkt ze wel hetzelfde van plan, te beginnen met het zoete ‘Tough love’. De Britse haar stem waait op de meest elegante manier door een dromerige, ijle productie en – hoewel de zangeres nooit hoger zong – heeft ze geen ‘I will always love you’-uithalen nodig om grote indruk te maken. Jessie is haar subtiliteit niet verloren en daar zijn we bijzonder blij om. (TK)

Kevin Morby – My name

Je moet al straffe toeren uithalen om ondergetekende met enkel zang en gitaargepingel helemaal om te krijgen. Voor Kevin Morby, de blonde bassist van Woods, is het echter een fluitje van een cent. Zijn laatste nieuwe ‘My name’ duurt twee minuten, charmeert met de betere folkklanken en bekoort ongetwijfeld fans van Kurt Viles werk. (TK)

FKA Twigs – tw-ache

Sommige artiesten kunnen gewoonweg niets verkeerd doen. De grote pophervormster FKA Twigs is er daar één van, en dat bewees ze deze week nog maar eens met een remix van haar eigen ‘Ache’. Het nummer werd verlost van al zijn popstreken en kreeg in de plaats een pulserende en repetitieve sound, die naar het einde toe steeds intenser wordt. Ook de eigenzinnige dansclip is overigens meer dan de moeite waard. (TK)

alt-J – Hunger of the pine

In 2012 sloeg ‘An awesome wave’ van alt-J in als een bom waar de 1-5 van Nederland tegen Spanje bij verbleekt als een sneeuwman bij een versgespoten iglo. Afgaande op deze voorloper van hun nieuwe album ‘This is all yours’ hebben de Britten hun beste kruit nog niet verschoten. ‘Hunger of the pine’ begint erg ingetogen, explodeert nooit echt helemaal, is minder catchy dan wat we gewoon zijn van de band, maar zou zich op termijn weleens heel diep kunnen nestelen. (BS)

Amongster – Bright life

België heeft er een erg veelbelovende act bij. Amongster was enkele maanden terug één van de laureaten in De Nieuwe Lichting van Stubru, en gooit nu een eerste single richting muziekminnend Vlaanderen, en hopelijk ook de streken daarbuiten. Met een sound die zou passen in de charmant huilende horde van Oscar & the Wolf zou het vanaf nu weleens snel richting top kunnen gaan voor de 3-koppige band rond Gentenaar Thomas Oosterlynck (BS)

Lia Ices – Thousand eyes

Jagjaguwar, een klasselabel en huis van vertrouwen van onder meer Angel Olsen, Sharon Van Etten en Unknown Mortal Orchestra, is klaar om opnieuw een doelpunt van wereldklasse te scoren. Ditmaal staat Lia Ices aan het kanon, een zangeres met een snoetje en een lijf om u tegen te zeggen. Al gaat het ons uiteraard helemaal om de muziek, en ‘Thousand eyes’ is een prachtige voorzet voor haar derde album, dat weleens voor een definitieve doorbraak zou kunnen zorgen. (BS)

Dum Dum Girls – Too true to be good

De dit voorjaar uitgebrachte langspeler van Dum Dum Girls is door de band genomen erg somber van toon, maar laat niettemin nergens de aandacht voor het melodieuze verslappen. De gitzwart melancholische nieuwe single ‘Too true to be good’ is daar een prima voorbeeld van. (PM)

Bleached – For the feel

Later deze zomer brengen de gezusters Clavin & co een ep op de markt. Afgaande op het vooruitgeschoven ‘For the feel’ werd nauwelijks gesleuteld aan het op ‘Ride your heart’ succesvol beproefde poppunkrecept. (PM)

Broods – Mother & father

Broer en zus Nott leveren met dit rasechte popnummer een eerste visitekaartje af voor hun debuutalbum dat er in september aankomt. De drumbeat drijft het nummer terwijl Georgia zingt over thuis verlaten, een thema dat toerende bands maar al te goed kennen. (TD)

Wild Beasts – Mecca

Net nu ‘Present tense’, de uitstekende nieuwste van Wild Beasts, richting achterhoofd werd geschoven, brengt het Britse viertal een psychedelische video uit voor ‘Mecca’. Het clipje werd geregisseerd door Kate Moross die eerder al met Disclosure en Jessie Ware werkte. De onweerstaanbare melodie van ‘Mecca’ wordt in beeld gebracht door psychedische kleuren en rondzwevende bandleden. (TD)