Punch, Brothers, Punch: 23 maart – de 10 beste nummers van de voorbije week, met o.a. Ásgeir en Oscar & The Wolf

door Thomas Konings

Naar goede gewoonte berichten onze redacteurs je ook dit weekend over hun favoriete nieuwe nummers. Vanaf deze week kan je al hun keuzes ook beluisteren in een handige Spotify-afspeellijst. Dat doe je door hier te klikken of onderaan dit artikel de playlist te streamen.

The Spectors – Dig

Met hun debuut-ep bewijzen The Spectors dat ze geen eendagsvlieg worden. Niet alleen doet ‘Nico’ het goed in populaire radiolijsten, ook ‘Dig’ had slechts een paar seconden nodig om onze trommelvliezen te overtuigen. Het nummer is een aanstekelijke, glibberige shoegazer met een tekst die niets aan de verbeelding overlaat en zorgt gelukkig ook voor afwisseling door het girlpopkoortje. Als het aan ons lag werd de song hun ‘Suds & Soda’: een ultiem doorbraaknummer dat tegelijkertijd een manifest en een toetssteen zou moeten zijn. Maar ze mogen ook iets anders doen hoor. (JVL)

Hauschka – Toots 1

Onlangs vertelde Hauschka nog op Indiestyle dat hij met zijn nieuwe plaat ‘Abandoned Cities’ vooral elektronische golven van verwrongen klanken wilde maken. Op Duyster kwam hij deze week improviseren en kan je dus beluisteren wat hij daar precies mee bedoelde. Let vooral op de brocantezaak die op en in zijn piano verzameld ligt. (JVL)

Dub Thompson – Dograces

Het klinkt een beetje als Fugazi tot er ook iets gebeurt met synths en dat alleen al is een luisterbeurt waard. Veel is er niet bekend over deze band, alleen dat ze in juni een album uitbrengen op het altijd uitstekende label Dead Oceans. Daarna zien we ze hopelijk terug in een zweterige kelder met het geluid op elf. (JVL)

Lyla Foy – Feather Tongue

Sinds deze week zit Lyla Foys album ‘Mirrors the Sky’ in het aanbod van de betere platenzaak. Wie houdt van trage beats die warm en tegelijk mechanisch aanvoelen, met daaroverheen een vrouwenstem die je weet te raken, had allang op de play-knop moeten drukken. (BS)

Ásgeir – Heart-Shaped Box

Dat Ásgeir kan toveren bewees hij de afgelopen maanden al uitvoerig. Af en toe gooit de man ook eens een cover op zijn YouTube-kanaal, en wat hij hier doet met een nummer van Nirvana grenst aan het ongelofelijke. Zijn hoge stem en de piano zitten dit lied als gegoten. (BS)

Only Real – Cadillac Girl

Een halve week waanzinnig mooi lenteweer en Only Real zorgt al meteen voor een perfecte soundtrack voor die prachtige dagen met zijn nieuwe, verfijnde versie van ‘Cadillac Girl’. De combinatie van een dik Londens accent, vergelijkbaar met dat van King Krule, en vrolijke gitaardeuntjes op z’n Mac DeMarco’s is een geslaagde formule voor de jonge Niall Galvin. (SH)

Oscar & The Wolf – Undress

Oscar & The Wolf 2.0 maakt op het eerste gehoor niet erg aanstekelijke, maar na een tweede luisterbeurt wel buitengewoon verslavende popnummers. ‘Undress’ klinkt weer donker en sensueel, en wordt gekenmerkt door Max Colombies nonchalante, best bevreemdende stem. Deze groep is van het beste wat België momenteel te bieden heeft, dat is overduidelijk. (TK)

All We Are – Feel Safe

Wat worden blij en licht in onze hoofden van de nieuwste song van de kersverse Domino-signees All We Are. ‘Feel Safe’ is subtiele slaapkamerdisco voor de schuifelende dansers en de olijke dagdromers; een liedje dat zich in al zijn subtiliteit en inventiviteit onlosmakelijk in je hoofd nestelt om daar dagenlang te resideren. (TK)

Ben Frost – Venter

Eind mei brengt Ben Frost vijf jaar na zijn meesterlijke ‘By the Throat’ een nieuw album genaamd ‘A U R O R A’ uit. Het eerste nummer ‘Venter’ laat opnieuw horen waarom Ben Frost vaak als briljant wordt omschreven. Beklijvend, donker, intens; ‘Venter’ lijkt wel de belichaming van de hel op aarde. Een mokerslag die je compleet omver blaast. Wees gewaarschuwd. (AB)

Gleemer – Tooms

Gleemer is een duo uit Colorado dat een mix brengt van shoegaze, eightiesrock en post-punk. Dat is misschien een wat vreemde combinatie, maar toch slagen de twee erin een topnummer af te leveren met een eigen identiteit. Dat verdient veel meer dan 1000 plays. Hun album ‘Homeland USA’ verschijnt op 25 maart.

playlist: