Punch, Brothers, Punch: 24.05 – de tien beste nummers van de voorbije week

door Thomas Konings

Vers van de pers met een nog heel erg hete Arca-song presenteren we: de Punch van deze week. Onder meer Destroyer en A$AP Rocky eisten hun plekje in het lijstje op.

Christopher Owens – Selfish feelings

Van stilzitten kan je de ex-frontman van Girls niet beschuldigen. Deze week liet hij een eerste nummer uit zijn derde (!) soloplaat horen. Weg zijn de countryvibes uit zijn laatste worp ‘A new testament’ en terug zijn de Girls-vibes. Een pak van ons hart, al evenaart het nummer misschien niet direct het torenhoge niveau van de ex-band van de zanger. (TD)

Nozinja – Baby do u feel

Zoals steeds komt Nozinja opschudding veroorzaken in je party-playlist met een Zuid-Afrikaans deuntje dat aan een BPM van raketsnelheid voorbij schiet. Ditmaal duikt echter een nieuw element op in de mix, zijnde een nostalgische sample. Die zorgt voor een prettige verstoring van de emotionele balans, zoals je dat bijvoorbeeld van Ryan Hemsworth kent. Volgende week verschijnt ‘s mans ‘Nozinja lodge’ bij Warp, deze zomer speelt het Shangaan Electro-brein een niet te missen set op Dour Festival. (TK)

Cuushe – Daze (Palmistry remix)

De Londense leftfield-popster in wording, Palmistry, deelt in de aanloop naar zijn nieuwe single een remix van een andere favoriet des huizes, de Japanse Cuushe. De dromerige sfeer van het originele nummer wordt hier enerzijds wel behouden, maar wordt anderzijds ook omgetoverd in een typisch dancehall getint riedeltje. De priemende SOPHIE-voor-romantici-synths werken hier weer als vanouds. Hoewel ze iets te herkenbaar overkomen, zijn ze nog steeds een verfrissing binnen het muzikale landschap. (TK)

Jesse Jenkins – Hotel rising

Een ander romantisch deuntje werd deze week uitgebracht door Pure X-lid Jesse Jenkins. Fans van het betere werk uit ‘Angel’ of ‘Crawling up the stairs’ moeten deze eerste solosingle ook moeiteloos in hun hart kunnen sluiten. Het ingetogen liedje klinkt tijdloos en charmant door warme piano- en gitaarklanken, terwijl de Amerikaan zijn prachtige stem intiem croont en weirde synthklanken (halfweg) en psychedelische zangeffecten (aan het einde) een heerlijk randje geven. (TK)

A$AP Rocky – L$D

De grote hiphopsterren blijven flink buiten de lijntjes kleuren. Het wordt steeds duidelijker hoe A$AP Rocky dat op zijn nieuwe album ‘At.long.last.A$AP’ gaat doen: met een resem kleurpotloden waarvan de punt bot geworden is. ‘L$D’ is het hazy wijsje dat de titel doet vermoeden en gebruikt onder meer spaarzame gitaarklanken om een psychedelische sfeer op te roepen. Hoewel Rocky zich laidback een weg door het liefdeliedje zingt, is deze song zoveel meer dan een doordeweekse ballad. (TK)

Destroyer – Dream lover

Destroyer klonk op hun vier jaar oude, unaniem geprezen album ‘Kaputt’ al erg rijk, terwijl alle elementen zowel binnen de nummers als binnen het album uitgespreid werden. Nu gooien Dan Bejar en co alles op een hoopje in vooruitgeschoven single ‘Dream lover’ en het resultaat is grootse doch subtiel gelaagde bijna-dadrock die onder de o zo kalme vocals steeds meer vrij spel krijgt en piekt in de vorm van euforisch en omnipresent trompetgeschal. (TK)

Drinks – Hermits on holiday

Cate Le Bon en Tim Presley (White Fence) slaan de handen in elkaar voor een collab-album onder de naam Drinks. Het eerste voorsmaakje daarvan doet ons alvast dorsten naar meer. ‘Hermits on holiday’ is een geestige spielerei die ons terug meevoert naar de doe-het-zelf-sound van vroege all-girl-groups als The Raincoats. Een muzikant blijft in se een homo ludens. (MD)

Arca – Washed clean

Terwijl Björk het nieuwe nummer van Arca deelt met de mededeling “spring !!!!!!!” krijgen wij niet echt lentekriebels van ‘Washed clean’. Het is een nummer met vage contouren dat ondanks een beperkte dynamiek dezelfde donkere, apocalyptische gevoels oproept als muziek van de dystopische collage-electronica-producers en nieuwe Tri Angle-artiesten waarmee Ghersi optrekt. Misschien nog wel ongrijpbaarder en duisterder dan alles wat we op ‘Xen’ te horen kregen. (TK)

Adult Mom – Survival

Adult Mom is de nieuwste bedroom-artiest uit de Verenigde Staten om in de gaten te houden. Eerste single ‘Survival’ klinkt in ieder geval als een slaapkamer-wijsje uit de boekjes: heel wat intieme problemen worden met ingehouden zang en pyjama-instrumentatie aangekleed en de luisteraar krijgt een betere inkijk op het leven van Steph Knipe dan diens eigen moeder. Mooi, fonkelend en toch triest; dit eerste, intense voorproefje belooft het beste voor aankomende langspeler ‘Momentary lapse of happily’.

J Fernandez – Between the channels

Combineer de bedroom-pop van Adult Mom en de eigenzinnige psychedelica van A$AP Rocky en je krijgt een idee van hoe ‘Between the channels’ klinkt. Wat deze nieuwe single van Joyful Noise-signee J Fernandez zo fijn maakt, is dat die psychedelische sound niet meteen gebruikt wordt om een Tame Impala-roes op te wekken (zoals dat tegenwoordig wel de standaard lijkt), maar aangevuld wordt met vioolklanken. Daardoor klinkt het liedje net mooi, zacht en dreamy.