Punch, Brothers, Punch: 29.06 – de tien beste nummers van de voorbije week, met o.a. FKA Twigs en Jamie xx

door Thomas Konings

Hoe kan je het begin van de zomervakantie beter vieren dan met een afspeellijstje vol goeie muziek? Onze redactieleden zochten en vonden voor jou de beste tien nummers van de voorbije week.

She Keeps Bees – Is what it is (feat. Sharon Van Etten)

Duikt Sharon Van Etten ergens op, dan mag je er zeker van zijn dat we het in de mot hebben. Nu, She keeps bees zijn ook de minste niet. Het duo is aan zijn vierde worp toe met ‘Eight houses’ dat in september verwacht wordt. Jessica Larrabee en Andy LaPlant leveren in afwachting daarvan een rustigere dan we van hen gewoon zijn, maar uitstekende groeier af. En met Van Etten als ondersteunde vocal tijdens de hook, kunnen we de song al helemaal niet weerstaan. (TD)

Eliot Sumner – Information

I Blame Coco doet het vanaf nu onder haar eigen naam: Eliot Sumner. De dochter van Sting heeft haar retro synthpopsound en androgyne vocals niet verloren en bovendien vergat ze niet hoe sombere maar catchy hooks geschreven worden. ‘Information’ klinkt groots en melodramatisch en wij kunnen het wel smaken. (TD)

Ballet School – Cherish

Ballet School is een Berlijns trio dat op ‘Cherish’ de beste synths en melodieën van JOE FM combineert met, euhm, de beste drums en gitaren van JOE fm. De song sleurt je meteen mee met dramatische vocals en leidt je een wijd en onvergetelijk refrein binnen dat begint met een levensles maar uiteindelijk toch voor de ‘yeah yeah yeahs’ gaat. (JVL)

TOPS – Sleeptalker

Als het bij de dromerige folk van Vetiver lijkt alsof ze in het midden van een bos staan te spelen, dan zien wij bij het slaperige ‘Sleeptalker’ eerder een dakterras in New York dat uitkijkt op het verkeer om vijf uur ‘s ochtends. TOPS klinkt alsof ze hoog boven al die wereldlijke problemen staan en op hun single kan ook jij daarvan proeven. (JVL)

Sinoia Caves – Forever dilating eye

In september verschijnt de soundtrack van ‘Beyond the black rainbow’. Dit zou niet gek zijn als het niet ging om een film uit 2010. Afgaande op ‘Forever dilating eye’ lijkt het ons meer dan verantwoord om de ambientklanken die Sinoia Caves produceerde voor deze Canadese science-fictionprent toch nog wereldwijd de aandacht te gunnen die ze verdienen. (BS)

Last Island – The next

Nooit gehoord van Last Island? Wij ook niet, tot we vandaag ontdekten dat deze artiest de laatste weken een aantal gratis downloadbare nummers op Soundcloud heeft gegooid. Op ‘The next’ horen we iets wat lijkt op een zoektocht naar raakpunten tussen Pink Floyd en Kraftwerk, en het resultaat kan ons ten zeerste bekoren.
(BS)

FKA twigs – Two weeks

Wie FKA twigs de afgelopen dagen kon ontwijken, heeft daar heel wat moeite voor moeten doen. Dazed & Confused hielden hun eigen ‘FKA twigs-dag’ met twee videopremières en zetten de Londense Tahliah Barnett op hun cover. De zangeres gaf de wereld verder een voorsmaakje van haar album met ‘Two weeks’, tijdens de Radio 1 Takeover van Ellie Goulding. Vervolgens bracht ze de volgende dag een bijhorende videoclip uit, waarin ze schitterde in een Cleopatra-outfit. De nieuwe song heeft wat meer popkenmerken dan haar vorige nummers, maar blijft even intrigerend en vernieuwend. Wij kijken alvast met veel spanning en verlangen uit naar ‘LP1’. (SH)

Jamie xx – All under one roof raving

Jamie xx maakt sinds enkele weken een mooie aanloop naar een album, met de release van ‘Girl’ via een “Radio 1 Residency” van James Blake. ‘All under one roof raving’ is van een hele andere orde dan het voorgenoemde nummer. Het is samengesteld uit stukjes van de kortfilm ‘Fiorucci made me hardcore’, maar klinkt nog steeds even dansbaar en het zou van geen andere hand kunnen zijn dan die van Jamie xx. (SH)

TCVVX – Clocks

Opgelet: na een eerste luisterbeurt van ‘Clocks’ ziet je komende week er helemaal anders uit. Het debuutnummer van TCVVX bezit een onderliggende kracht die je telkens opnieuw verplicht op play te duwen. Ideaal voor mensen met tijd te veel en fans van bedwelmende, minimalistische r&b. (AB)

Years and Years – Take shelter

“Zit jij nu weer al naar dat ‘Take shelter” te luisteren? – “Ja natuurlijk, het is een drift geworden en mijn vingers reageren heftiger op de playdriehoek dan een kat op de verschijning van een muis.” Years and Years brachten vorige week het ultieme zomernummer uit en combineerden daarop heerlijk commerciële en meekeelbare lyrics met een geweldige dancehallvibe en vrolijk rondhuppelende ritmes. (TK)