Punch, Brothers, Punch: 29 maart – de tien beste nummers van de voorbije week, met o.a. The Black Keys en Swans

door Thomas Konings

The Black Keys, The Afghan Whigs, Pixies en een heleboel kleinere, maar mogelijk ook fijnere artiesten brachten deze week nieuw materiaal uit. Wij trachtten ook dit weekend weer het kaf van het koren te schijden en jullie hieronder de tien beste nummers van de voorbije week voor te schotelen.

The Black Keys – Fever

Bij een resem festivalslots hoort een zomerhit en die hebben The Black Keys met ‘Fever’ al te pakken. De eerste single uit hun nieuwste album ‘Tune Blue’ komt inclusief een psychedelische videoclip en die houdt de luisteraar al evenzeer onder hypnose als het dansbare synthdeuntje en de meeslepende baslijn. Het mag dan atypisch zijn voor wat we tot nog toe hebben gehoord van de Amerikaanse band, het blijft even verslavend als hun andere werk. (EG)

The Deer Friends – Easy

De Nieuwe Lichting blijft voor aangename verrassingen zorgen en deze week zijn The Deer Friends aan de beurt met ‘Easy’; een feelgoodnummer dat als basis enkele simpele gitaarriffs en catchy zang heeft. Het drietal heeft de hitformule al duidelijk onder de knie. Geflankeerd door een van de leukste selfmade-clips die we in jaren hebben gezien, sluipt de song van het Turnhoutse trio in je oren en laat hij je niet meer los. (EG)

Glass Animals – Holiest (feat. Tei-Shi)

Als onze Punch, Brothers, Punch een goede graadmeter vormt, dan moeten we vaststellen dat r&b nog steeds bijzonder hip is. Deze week wordt het genre vertegenwoordigd door Glass Animals en Tei-Shi, al moeten we daar meteen aan toevoegen dat zij dat op gehele eigen wijze doen. De Britse jongens zorgen namelijk niet voor downtempobeats of voor soulvolle instrumentals, wel begeleiden ze de Amerikaanse zangeres haar zwoele stem met een kleurrijk klanktapijt. Dat klinkt bijzonder verfrissend en is bovendien weer een prachtige aanvulling op het als maar boeiender wordende oeuvre van de band. (TK)

Alice Boman – What

Ondergetekende kan Over Muziek eigenlijk niet genoeg bedanken voor een deel van z’n muzikale opvoeding. Door die, helaas stopgezette, blog leerde hij namelijk zowel Glass Animals als Alice Boman kennen. Die laatstgenoemde Zweedse zangeres bracht deze week het nieuwe nummer ‘What’ uit, een breekbaar pianoliedje dat qua emotionaliteit niet moet onderdoen voor Lykke Li’s ‘Love Me Like I’m Not Made Of Stone’. Verstilde klanken en niet overdreven tristesse maken van deze song echt een juweeltje; mis hem niet. (TK)

Swans – A Little God In My Hands

De hoekige rockers van Swans laten in mei hun dertiende studioalbum los op de wereld. Op ‘A Little God In My Hands’ bouwen de meer dan volwassen mannen zeven minuten lang aan een spanning die naar het einde toe haast ondraaglijk wordt. Laag na laag compromisloze muziek trekt aan je oren zonder ooit gezamenlijk uit te barsten. De hoes van ‘To Be Kind’ wordt versierd met babyhoofdjes en kan dus niet ontbreken in je collectie. (JVL)

Honeyblood – Killer Bangs

“Girls just wanna have fun” lijkt het credo van het duo Honeyblood. Met hun muziek willen ze meer meisjes overtuigen om te rammen op gitaren en drums. ‘Killer Bangs’ is alvast een goed voorbeeld van hoe dat zou moeten klinken, korte en krachtige indierock die nooit verveelt. Wij dagen je uit maar één keer te luisteren. (JVL)

Amen Dunes – Lilac In Hand

Amerikaanse fans van Mac DeMarco zijn gelukzakken. In april neemt de man immers Amen Dunes mee als support act, en de lo-fi psychfolk die achter deze naam schuilgaat is om vingers en duimen bij af te likken. Check zijn nieuwe single en geniet. (BS)

King Khan & The Shrines – Born To Die

King Khan is een bricoleur die rondzwerft in de kringloopwinkels van de garagerock, funk en soul en met de daar gevonden materialen een vintage eigen psychedelisch geluid neerzet. Zijn nieuwe single ‘Born To Die’ is klaar om deze lente en zomer te knallen op festivals. (BS)

Craft Spells – Breaking The Angle Against The Tide

Craft Spells doen ons nog maar eens in zwijm vallen voor het heerlijke Captured Tracks-geluid dat we al een tijdje kennen van artiesten als Wild Nothing en DIIV. ‘Breaking The Angle Against The Tide’ doet je wegdromen naar zomerse oorden, kietelt als veren aan de oren en bevat toch net genoeg melancholie om ook in minder goedgezinde buien terug te kunnen vallen op dit nummer. (TK)

Octo Octa – Cause I Love You

Vind je Disclosures house iets te toegankelijk? Probeer dan eens Octo Octa’s nieuwste nummer ‘Cause I Love You’, dat verschijnt op het aan Not Not Fun gerelateerde label 100% Silk. Van de eerste tot de laatste seconde hakken brutale vocals in en net omdat ze zo repetitief zijn, word je als luisteraar in een soort trance gedwongen. (TK)

Volg ook onze playlist op Spotify, we werken hem regelmatig bij wanneer er nummers uit onze rubriek verschijnen op de streamingsdienst.