Punch, Brothers, Punch – de favoriete nummers van onze redactie

door Thomas Konings

Zoals steeds was het ook deze week weer lastig om uit alle verschrikkelijk goede nieuwe muziek onze tien favorieten te selecteren. We deden ons best en het resultaat lees en beluister je hieronder.

DZ Deathrays – Gina Works At Hearts

DZ Deathrays klinken als Metallica die Frankie Rose covert. Het Australische trashpopduo windt er geen doekjes om en wisselt op nieuwe single ‘Gina Works At Hearts’ een ruime drie minuten lang tussen hard en onzacht. Hun tweede album noemden ze lieflijk ‘Black Rat’ en komt op 2 mei uit voor onze vrienden down under. Om hun geweld ook naar onze contreien te krijgen, volstaat het misschien om gewoon heel veel en hard te luisteren. (JVL)

The Pains of Being Pure at Heart – Simple And Sure

The Pains of Being Pure at Heart zijn de perfecte pijnstiller om al je muizenissen een paar minuten te onderdrukken. ‘Simple And Sure’ is de eerste single uit hun te verschijnen derde album ‘Days of Abandon’. De band kon geen betere titel kiezen voor het nummer, dat een simpele maar trefzekere reden is om even alles aan de kant te schuiven. Jongens en meisjes die graag meezingen kunnen kiezen tussen het aanstekelijke “I just wanna be yours”-melodietje of de ondersteunende “ah ah ah”-koortjes. ‘Days of Abandon’ ligt op 22 april in de winkels. (JVL)

ROLE – Ocean

ROLE heeft vier groepsleden, komt uit Madrid en hun laatste nieuwe song ‘Ocean’ moet je gewoon gehoord hebben. De Spanjaarden creëren namelijk het soort melancholische sfeer waar je urenlang in wil baden. Het nummer doet misschien wat denken aan de hazy sound van Warpaint, maar onderscheidt zich door een elektronische toets. In één woord; betoverend. (TK)

Cloud Nothings – Psychic Trauma

Ondanks dat onze verwachtingen na het weergaloze album ‘Attack On Memory’ en de steengoede song ‘I’m Not Part Of Me’ al op Tibetaanse hoogte lagen, weet Cloud Nothings ons weer helemaal in te pakken met hun laatste nieuwe nummer, ‘Psychic Trauma’. De groep is z’n scherpte en furie klaarblijkelijk nog niet verloren en toont dat door na drie kwart minuut uit te pakken met krachtig, venijnig spierballengerol.  (TK)

Douglas Dare – Nile

Eerder dit jaar keek Indiestyle in een recensie van zijn debuut-ep al uit naar een eerste langspeler en een maand later laat Douglas Dare opnieuw van zich horen. Dat eerste album komt er al op 12 mei en zal ‘Whelm’ gaan heten. Voorproefje ‘Nile’ toont hoe de singer-songwriter geëvolueerd is: Dare durft veel meer elektronica over zijn toetsenspel te leggen en zorgt er tegelijkertijd voor niets aan subtiliteit te verliezen. Het nummer sleurt je niet in een bepaalde richting maar doet er alles aan om je uit nieuwsgierigheid mee te lokken in zijn drijfzand. Wij zijn ervan overtuigd dat ‘Whelm’ bol zal staan van dit soort mysterieuze, het hof makende songs. (JVL)

Tensnake & Jacques Lu Cont – Feel Of Love ft. Jamie Lidell

Het Duitse housetalent Tensnake, de sterrenproducer Jacques Lu Cont en de ook niet onbekende zanger Jamie Lidell werkten samen voor het meest onweerstaanbare nummer van deze week. ‘Feel Of Love’ geeft je alles wat z’n titel belooft, zal ongetwijfeld de betere discomoves uit je benen persen en kan tenslotte zelfs alle ergernissen van de grootste brompot even doen verdwijnen. (TK)

FKA Twigs x Inc.

Behalve dat de Britse op de longlist stond voor de BBC Sound of 2014, verscheen ze ook in het eindejaarslijstje van ondergetekende. Terecht, dat blijkt ook opnieuw uit haar naamloze samenwerking met inc. Zwoel, desolaat en sentimenteel; het is geen ‘Papi Pacify’ of ‘Water Me’, maar toch weer een behoorlijke prestatie van de Londense FKA Twigs. (SH)

Bok Bok ft. Kelela – Melba’s Call

Kelela is eveneens een naam die terug te vinden is in heel wat eindejaarslijstjes. Op haar album ‘Cut 4 Me’ werkte ze verschillende keren samen met producer Bok Bok, voor ‘Melba’s Call’ werden de rollen omgekeerd. De song is dansbaar en er wordt gespeeld met plotse versnellingen en stiltes. (SH)

The Skull Defects – Awaking Dreams

Bij sommige liedjes ben je al vanaf de eerste noot helemaal mee, en laat je je graag enkele minuten lang wegdrijven op een vibe die je zonder refrein toch weet in te pakken. Deze Zweden timmeren al een jaartje of tien vrij anoniem aan de weg en worden beter en beter. Bekijk ook de prachtige clip. (BS)

The Faint – Help in the Head

Het is een hele tijd stil geweest rond de electropunkers van The Faint. In april verschijnt hun nieuwe album, en dit voorlopertje doet vermoeden dat de jaren nog geen greep hebben gehad op de tomeloze energie van dit gezelschap. (BS)