Radio Ruit werpt zich op als eerste online radioplatform in Gent

door Gilles Dierickx

Vanaf 7 juni is Gent weer een interessant muzikaal platform rijker: met Radio Ruit krijgt de stad z’n eerste community-based online radiostation. Ge├»nspireerd door onder meer We Are Various in Antwerpen en het Brusselse Kiosk Radio, raakten bezielers vzw Treehouse – zie onder meer ook Monterey in het Citadelpark – ervan overtuigd dat er ook in de Gentse scene heel wat vruchtbaarheid is voor dit soort artistieke ontmoetingsplaatsen.

Gezellig gepropt tussen platenzaak Music Mania en Kunstencentrum Vooruit, heeft Radio Ruit z’n ligging en muzikale atmosfeer alvast mee. Qua invulling denken ze dan weer erg breed, vertelt co-founder Ilja Bracke: ÔÇťWe zien het voorlopig als een leeg doek dat dankzij de input van de juiste creatievelingen en jonge energie een boeiend, interessant en mooi schilderij wordt. De collectieven zorgen via een combinatie van goede muziek, visuals en guests zelf voor een unieke uitzending. De mogelijkheden van live streaming zijn eindeloos en kunnen veel meer tonen dan de slaapkamer van een deejay.”

Op dit moment plant Radio Ruit elke zondagnamiddag een live-uitzending, die te streamen valt via Facebook en hun website. Ook met Urgent.fm vinden er wisselwerkingen plaats, waardoor bepaalde uitzendingen via de zender te beluisteren zijn. “Dat er interessante concepten en programmaÔÇÖs aankomen, dat staat buiten kijf”, meent Ilja. Laten we zeggen dat de zondagse take-overs die nu op het programma staan de eerste fase vormen. We hebben nog heel wat in petto.ÔÇŁ

Ruit zendt uit vanuit Kunstencentrum Vooruit, als nieuwe organisatie in residentie, en krijgt ook de steun van de stad Gent. De eerste uitzending is voorzien op zondag 7 juni. Volg hen op Facebook en Instagram en stay tuned!