Reveil Vlaanderen verwarmt 1 november harten op 100 locaties

door Yannick Verhasselt

Voortgekomen uit een eerbetoon voor enkele vrienden die kort na elkaar waren overleden in 2014 van Zinger op de begraafplaats in Deerlijk, vindt dit jaar Reveil weer plaats. Het project zal op 100 locaties in Vlaanderen plaatsvinden. Volgens initiatiefnemer Pieter Deknudt hebben veel mensen behoefte om even stil te staan bij familie of vrienden die er niet meer zijn, maar een kerkhofbezoek te kil vinden. Je kunt overledenen ook op een serene manier herdenken met mooie muziek, dans, verhalen en poëzie.

Dit jaar hebben onder andere Johannes Genard, Senne Guns, Willem Ardui, The Calicos, Tiny Legs Tim, OUTER, Illumine, Stoomboot, Josephine en OT (Olivia Trappeniers) zich opgegeven voor muzikale bijdrages. Verder zullen onder meer Maud Vanhauwaert, Lettertype Collectief, Michael Vandenbril en Jonas Bruyneel gedichten en vertelsels brengen. Behalve begraafplaatsen maakt ook de gevangenis van Beveren deel uit van de setting, met een sessie van Lee Anderson.

Reveil wil zich dit jaar nog meer inzetten op de verhalen van mensen. Om te voorkomen dat die pakkende verhalen zullen vergeten worden, richtte Reveil een verhalenblog op waarvan de mooiste verhalen in een boek zullen verschijnen. Het eindresultaat zal uiteindelijk worden voorgesteld op de Antwerpse Boekenbeurs en op enkele deelnemende locaties worden aangeboden.

Voor meer informatie over het project kun je terecht op de website van de organisatie