Rock Werchter 2012 – artiesten gelekt in Humo app worden bevestigd

door Bart Somers

Het gonsde al heel de avond van de geruchten rond Rock Werchter 2012. Een Humo app zou de namen van The Cure, Kasabian en een aantal anderen gelekt hebben. Er zou eveneens een derde podium komen. En ja hoor, zonet ontvingen we een persbericht dat dit allemaal bevestigt. We geven de mail hieronder integraal weer, zodat je ineens van alles op de hoogte bent.

Al weken weerklinkt de luide roep om nieuwe namen. Vandaag is het eindelijk tijd voor namen noemen. De affiche van Rock Werchter 2012 wordt in één klap met 16 namen uitgebreid. Het zijn: THE CURE, ELBOW, SNOW PATROL, dEUS, BLINK-182, KASABIAN, DEADMAU5, SKRILLEX, GARBAGE, KATY B, BEIRUT, DJ FRESH presents FRESH/LIVE, WOLFMOTHER, WIZ KHALIFA, KATZENJAMMER en X.

Het nieuwe jaar brengt ook ander goed nieuws. Rock Werchter biedt vanaf dit jaar een derde podium aan en verbreedt zo zijn aanbod. Het festival denkt niet in vakjes en programmeert over genres heen. Nog meer dan ooit. Van het beste gitaarwerk tot de strafste beat. Van de warme klank van de melodica tot een funky baslijn. Van indiepop naar legendarische punk. Het kan allemaal op Rock Werchter. Gevestigde waarden, helden van vroeger en nu en de grote namen krijgen naar goede gewoonte hun stek op de Main Stage. De Pyramid Marquee focust op elektronische muziek in al zijn dansbare vormen op donderdag en vrijdag. Op zaterdag en zondag wordt de programmatie daar, naar analogie met de vorige jaren, met aanstormend talent, intieme(re) optredens en dance beats in de late uren ingevuld. De nieuwe, voorlopig naamloze al komt daar snel verandering in, tent brengt een zeer eclectisch aanbod. Reeds schitterende sterren maar ook sterren in wording huizen in dit stelsel. Het wordt een fijn weerzien met bekende namen maar evengoed een plaats om de helden van morgen te ontdekken. Vooral wordt het nieuwe podium de plaats om in prima omstandigheden te genieten van muziek in zeer veel van haar facetten. De betere concertzaal op een festival!

Over de reeds bevestigde namen:
The Cure, voor de zesde keer op Rock Werchter, was al alternatief toen dat woord nog uitgevonden moest worden. De Engelse groep behoort tot de selecte club van levende legendes. Op donderdag 28 juni treden ze aan op de Main Stage als headliner. Het beste uit 36 jaar The Cure staat op het programma. Hun album ‘Wish’ viert trouwens dit jaar zijn 20ste verjaardag. Elbow en Rock Werchter. Het is een verhaal apart. Een mooi verhaal ook. Dat in 2012 een vervolg krijgt. Elbow is de knuffelgroep van de melomanen. Daarom terecht co-headliner op donderdag. Ook Blink-182, voor het allereerst op Rock Werchter, zal de eerste dag van het festival kleuren. Justice, eerder reeds aangekondigd, sluit dag 1 op het hoofdpodium af. De Pyramid Marquee kent ook zijn eerste naam voor donderdag. Wizkid, creatieve duizendpoot én vaandeldrager van een nieuwe generatie muziekmakers, Skrillex, heeft zijn komst bevestigd. Op het derde, nieuwe podium, wordt het alvast uitkijken naar de terugkeer van Garbage. Na zeven jaar grote stilte pakken Shirley Manson en haar mannen uit met een nieuw album.

De headliner voor vrijdag 29 juni was al even gekend. Pearl Jam zal dat geweldig doen. De groep combineert op een overtuigende manier de energie van debutanten met de weldaden van zovele jaren ervaring en viert nog even Pearl Jam 20. Ook op Rock Werchter. Co-headliner wordt dEUS. Nog steeds het beste wat de Belgische muziek is overkomen in de voorbije 20 jaar. Deadmau5 is één van de meest toonaangevende dj’s en producers van nu. Een prijsbeest en een allemansvriend. Het dier knaagt zich nu een weg naar Werchter en is de afsluitende dance act op de Main Stage op vrijdag. Eerder op de dag aldaar ook nog Wiz Khalifa, man van het jaar in hiphopland, goedgekeurd door onder andere grootmeester Snoop Dogg. De Main Stage wordt op vrijdag geopend door X, één van de eerste en meest geprezen Amerikaanse punkgroepen. Muziekgeschiedenis! In de Pyramid Marquee maakt DJ Fresh zijn opwachting. Hij maakt naam en faam met drum-‘n-bass combo Bad Company UK. Is nu zeer succesvol solo met dubstep. ‘Louder’ is ook hier dé hit van 2011. Zijn project Fresh/Live is een primeur, een straffe live groep gekoppeld aan ingenieuze technologie. Ook bij Katy B weerklinkt dubstep. Maar ook electro, ragga, rave en urban hebben hun plaats in haar popmuziek gedragen door teksten die puntig en zeer juist zijn. Ook zij zal er voor zorgen dat de Pyramid Marquee hard zal dansen. Ook de nieuwe tent mag mooi volk ontvangen. Katzenjammer – een ietwat bijzondere naamkeuze – brengt wilde muzikale krolsheid. Vier Noorse madammen die folkloristische muziek uit het hoge Noorden op geweldige manier mixen met onder andere country en pop. Ook Beirut maakt zijn opwachting. Zach Condon bracht met ‘The Rip Tide’ één van de beste albums van 2011 uit.

Zaterdag 30 juni brengt Wolfmother en Kasabian naar de Main Stage van Rock Werchter. Wolfmother heeft de patenten van Black Sabbath en Led Zeppelin op lange jams en elegante riffs overgenomen. Een wonderbaarlijke groep van ‘down under’. Het lijkt of geen Engelsman nog zonder Kasabian kan. Magazine Q roept de groep uit tot Best Act In The World Today. De sterren staan ook hier goed. De Engelsen maken een indrukwekkende passage op Rock Werchter 2011, staan binnenkort in een uitverkocht Koninklijk Circus in Brussel en met single ‘Re-Wired’ niet weg te slaan van de radio. Blij dat ze er weer bij zijn.

De line-up van de Main Stage op zondag 1 juli kent momenteel drie namen. Florence + the Machine verovert sinds 2009 op een drafje de wereld met knappe singles zoals ‘Rabbit Heart (Raise It Up)’ ‘Dog Days Are Over’, ‘You Got The Love’, een knappe cover van een oud soulnummer, en recentelijk met ‘What The Water Gave Me’ en ‘Shake It Out’. De verrassing van Rock Werchter 2010, de ‘dream date’ van deze jaargang. Snow Patrol is de favoriete groep van Bono en misschien wel de populairste Britse rockgroep van het moment. Het is echter hard werken geweest voor Gary Lightbody en zijn in Schotland residerende Noord-Ieren. Ze waren immers al 10 jaar aan de weg aan het timmeren toen single ‘Run’ de ban brak. Ze treden als co-headliner aan op de Main Stage Rock Werchter 2012 wordt afgesloten door Red Hot Chili Peppers. Die felle punk-funk-rap-groep uit Californië is een muziekinstituut met twee handen vol wereldhits en miljoenen verkochte albums. Hun vorige indrukwekkende passage in Werchter dateert alweer van 2006. Het wordt een fijn weerzien!

Over Rock Werchter:
Rock Werchter 2012 vindt plaats van donderdag 28 juni tot en met zondag 1 juli in Werchter. Vier dagen lang is in het Festivalpark het beste van nu te zien en te horen op drie podia. Het festival programmeert overtuigd over genres heen. Dat wordt gesmaakt. Rock Werchter is een internationale topper. Elke dag vinden meer dan 80.000 festivalgangers uit alle mogelijke windstreken de weg naar Werchter. Tijdens de uitreiking van de European Festival Awards 2011, eerder deze maand in Groningen, ontving Rock Werchter de award voor ‘Beste European Festival Line-Up”.

Check www.rockwerchter.be voor gedetailleerde ticketinfo.