Rock Werchter 2012 – headliners zaterdag bekend: Editors blaast 10 kaarsjes uit

door Bart Somers

Vandaag worden alweer zeven namen aan de line-up toegevoegd aan de al erg mooie affiche van Rock Werchter 2012. Headliner op zaterdag is EDITORS. (info & tickets)

De Britse groep blaast 10 kaarsen uit dit jaar. Ze doet dat zo goed als exclusief – het enige andere zomerconcert is in Arras – op een plek die zo belangrijk is geweest en die zo symbolisch blijft. Editors = Werchter. In 2008 spelen ze het 1000ste concert uit de geschiedenis van het festival. ‘No Sound But The Wind’ wordt in 2010 ter plekke en terstond een dikke hit. Met dank aan een vurige fan uit Brugge (stuur hem hier je huwelijksaanzoek op Twitter). Rock Werchter ontdekte Editors in een vroeg stadium. Stapgewijs is de groep geëvolueerd naar de status van headliner. Het is het model waar Rock Werchter op is gebouwd. De gevolgen zijn voelbaar. Editors is verhoudingsgewijs nergens zo populair als in ons land. Vorst-Nationaal? Ja. Lotto Arena? Ja. Nummer 1? Ja, 1 week met ‘Papillon’. Het volgende hoofdstuk is op komst. Ze maken opnieuw – na ‘In This Light And On This Evening’ (2009) – een plaat met topproducer Flood (U2, Placebo, Depeche Mode, Soulwax) en ze spelen helemaal in het duister in Werchter op zaterdagavond.

Net voor Editors zal THE XX op de Main Stage aantreden. De Londense groep levert het overtuigende bewijs dat jonge mensen popmuziek altijd weer heruitvinden. Het levert hen de Mercury Award op voor debuut ‘xx’ in 2009. Nieuw werk – het zou eerder dansgericht zijn – is in de maak. ‘T HOF VAN COMMERCE opent op zaterdag het grote Werchter podium.

De line-up van de Main Stage is trouwens helemaal rond. Op donderdag wordt WITHIN TEMPTATION aan het programma toegevoegd. Op zondag zal THE HICKEY UNDERWORLD opener van dienst zijn. Twee nieuwe namen ook voor de andere Rock Werchter podia. Voor het eerst een groep uit Zuid-Afrika op de affiche: DIE ANTWOORD. Het Australische viertal THE TEMPER TRAP speelt op vrijdag 29 juni op het derde podium. Hun ‘Sweet Disposition’ was een van de grootste oorwormen van 2009. Anderhalf jaar toeren later was er eindelijk tijd om aan een tweede album te beginnen. Wordt verwacht net voor Werchter. Meer namen voor de Pyramid Marquee en het nieuwe 3de podium volgen volgens de organisatoren snel.

Waren reeds bevestigd voor Rock Werchter 2012: RED HOT CHILI PEPPERS, PEARL JAM, THE CURE, ELBOW, SNOW PATROL, dEUS, MUMFORD & SONS, BLINK-182, FLORENCE + THE MACHINE, JACK WHITE, KASABIAN, DEADMAU5, JUSTICE, CHASE & STATUS, SKRILLEX, GARBAGE, GOSSIP, NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYING BIRDS, THE KOOKS, INCUBUS, MILOW, SELAH SUE, BEIRUT, PAUL KALKBRENNER, STEVE AOKI, DJ FRESH PRESENTS FRESH/LIVE, DROPKICK MURPHYS, WOLFMOTHER, BLACK BOX REVELATION, SKREAM FT SGT POKES, KATY B, BIRDY NAM NAM, JAMES MORRISON, ED SHEERAN, NETSKY, WIZ KHALIFA, MY MORNING JACKET, NOAH & THE WHALE, MAC MILLER, MASTODON, RISE AGAINST, KITTY DAISY & LEWIS, BAT FOR LASHES, ANNA CALVI, AMON TOBIN, BEN HOWARD, MILES KANE, THE ALLAMERICAN REJECTS, M83, THE MACCABEES, OTHER LIVES, NNEKA, KATZENJAMMER, JAMES VINCENT MCMORROW, X, KREAYSHAWN en AZEALIA BANKS. CALVIN HARRIS valt daarentegen weg in de Pyramid Marquee op vrijdag. Klik hier voor een overzicht per dag en per podium van de tot nog toe bevestigde namen.

Over Rock Werchter: (in de woorden van de organisatoren)
Rock Werchter 2012 vindt plaats van donderdag 28 juni tot en met zondag 1 juli in Werchter. Vier dagen lang is in het Festivalpark het beste van nu te zien en te horen op drie podia. Het festival programmeert overtuigd over genres heen. Dat wordt gesmaakt. Rock Werchter is een internationale topper. Elke dag vinden meer dan 80.000 festivalgangers uit alle mogelijke windstreken de weg naar Werchter. Tijdens de uitreiking van de European Festival Awards 2011, begin januari in Groningen, ontving Rock Werchter de award voor ‘Beste European Festival Line-Up’. Nieuw in 2012: een derde podium. Rock Werchter verbreedt zijn aanbod. Gevestigde waarden, helden van vroeger en nu en de grote namen krijgen naar goede gewoonte hun stek op de Main Stage. De Pyramid Marquee focust op electronische muziek in al zijn dansbare vormen op donderdag en vrijdag. Op zaterdag en zondag wordt de programmatie daar, naar analogie met de vorige jaren, met aanstormend talent, intieme(re) optredens en dance beats in de late uren ingevuld. Het derde podium is de plaats om in prima omstandigheden te genieten van muziek in zeer veel van haar facetten. Het wordt een fijn weerzien met bekende namen maar evengoed een plaats om de helden van morgen te ontdekken. De betere concertzaal op een festival.

Check www.rockwerchter.be voor gedetailleerde ticketinfo en verdere weetjes.