Rockvonk 2013 – preview finale in Het Depot op 07.12

door Jens Van Lathem

Als allerlaatste van de provinciale rockconcours houdt Rockvonk op zeven december zijn finale in Het Depot te Leuven. De komende twee jaar kunnen de finalisten alvast rekenen op professionele begeleiding maar zaterdagavond gaat het echt om de knikkers. Onder andere Willow won in het verleden de Vlaams-Brabantse wedstrijd. Wie filmpjes, foto’s en verdere info wil bekijken is bij de website van het concours aan het juiste adres, tickets vind je op de website van Het Depot. Indiestyle legde zijn oor al eens te luisteren.

1. PolarJacketbeluisteren

PolarJacket werd in het verleden al opgemerkt door Coldplay, en meer hoeven wij je eigenlijk niet meer te vertellen. We horen songs die perfect ontdaan zijn van alle scherpe kantjes en koortjes van “oehs” en “aahs” die af en toe de kop op steken. Zelfs op zijn hardst kunnen wij ons op de achtergrond nog een stadion vol aanstekers of een open haard inbeelden. Wie een groezelig kantje zoekt, zal van een kale reis thuiskomen.

2. Barefoot And The Shoesbeluisteren

Concoursfinalisten en VRT-series, het lijken soms twee handen op één buik. Barefoot And The Shoes kon je al horen in de misdaadreeks ‘De Ridder’. De zanger van de groep heeft een verhaal te vertellen en daar neemt hij graag uitgebreid de tijd voor. Spijtig genoeg moet zijn band ook die ruimte opgevuld krijgen en doen ze dat ondanks verwoede pogingen met weinig spannends. De prijs voor beste naam, die krijgen ze wel van ons.

3. Fools And Dirty Loversbeluisteren

Fools And Dirty Lovers maken liedjes om je ziel voor het slapengaan nog eens een grondige wasbeurt en massage te geven. Gitaren die leentjebuur spelen bij The National en een vrouwenstem die zich daar subtiel tussen nestelt, meer was er niet nodig om ons benieuwd te maken naar hoe dat live gaat klinken.

4. Esther & Fatoubeluisteren

Esther & Fatou klinken als twee naïeve meisjes die samen nonchalant wat songs schrijven en zingen, maar iets in ons zegt dat het dieper gaat dan dat. De samenzang vervalt soms naar het randje van vals om ons dan weer helemaal te betoveren. De vrouwen spelen met een glimlachje met ons hart, dat is de enige logische conclusie. Waar het heen gaat met de muziek van deze twee, dat vragen wij ons af. Hopelijk krijgen we zaterdagavond een antwoord.

5. Sea Peoples beluisteren

De zomerende indiepop neigt sterk naar Vampire Weekend, hoewel Sea Peoples hun enthousiasme wat meer timide overbrengen. En al is er nog wat werk aan de samenzang, een song als ‘You’re So Great Girl’ bewijst wel het grote potentieel van de band door de melodische gevoeligheid van Sioen liefdevol toe te dekken onder een hoop synths. We willen graag eens kijken hoever de groep al staat in die evolutie.

6. ShyLipsbeluisteren

Daar zijn eindelijk die schreeuwende gitaren en die nummers van langer dan acht minuten. ShyLips rolt met de spierballen en is daarin de enige op Rockvonk. De zangpartijen zoeken steeds de intonatie van Balthazar op en worden daarbij begeleid door echte classic rock. Dit is een band die live ongetwijfeld met brute kracht door muren gaat maar dat voorlopig nog niet echt vertaald krijgt in hun opnames.

7. Five Daysbeluisteren

Ook in tijdperken van internet en instant media kom je soms nog voor verrassingen te staan. Op basis van de twee korte live filmpjes die Five Days online zetten kunnen we enkel gissen naar hoe dat zal klinken in een echte, volledige set. Iets met elektronische poprock met een sterke nadruk op de bas en we zouden er ook wel de naam Editors bij suggereren. Maar sla ons niet dood als het iets helemaal anders is. En kom vooral zelf kijken.