Samowar presenteert eerste ep in Café Video

door Jens Van Lathem

Samowar heeft sinds haar plek in de finale van Humo’s Rock Rally niet stilgezeten. Op 21 oktober presenteert ze haar eerste ep in Café Video te Gent, en Indiestyle is daar best blij om. Nadat we haar intensief volgden op het concours, selecteerden we haar ook als vi.be van de maand. Hieronder presenteren we een greep uit onze meningen en een stuk uit een fijn interview die we met haar hadden net voor de finale van die Rock Rally.

De artieste bouwt haar liedjes op met samples van haar eigen prachtige stem en creëert een uniek universum door middel van heerlijk zweverige klanken. Verwijzingen naar Björk zijn nooit ver weg. De vervaarlijk voortdenderende elektronica dient als ondertoon van Diependaeles constant muterende vocalen. De muziek is hoogstwaarschijnlijk niet gemaakt om massale airplay te genereren, maar om een al dampende club volledig te laten ontploffen. En dat is wat Samowar in Gent vermoedelijk dan ook zal doen.

Indiestyle: Wij zijn vooral wild van ‘Roots’. Kan je ons iets meer vertellen over hoe het geschreven werd en welke invloeden erin steken?
Alles groeit bij mij redelijk organisch. Met een loopstation kan je gewoon niet anders. Ik vertrek dus altijd vanuit de muziek. De woorden komen dan geleidelijk aan vanzelf, al vind ik teksten toch vooral hard werken. Bij ‘Roots’ zat ik met een song van Charlotte Gainsbourg in mijn hoofd en heb ik de muziek en de tekst samen in één ruk geschreven. Dat gebeurt niet vaak, maar als het al voorkomt is het meestal wel een goed teken. M’n sound blijft ook altijd evolueren. Een nummer zal live zelden twee maal exact hetzelfde klinken. De effecten waar ik mee werk laten het gewoon niet toe. Het hoeft ook allemaal niet honderd procent op voorhand vast te liggen. Dat houdt het spannend, zowel voor het publiek als voor mij. Op de ep die ik dringend eens officieel zou moeten releasen, hoor je in ‘Roots’ natuurlijk ook de invloed van Pascal Deweze die de productie deed. Zo hoorde hij bijvoorbeeld een Arabische viool in mijn demo en heeft hij er een echte bijgezet die ik super vind.

Naast de Video doet Leen onder meer ook de Kavka in Antwerpen (04.11, info & tickets) en DeDingen in Kortrijk (14.11, info & tickets) aan.

Samowar Facebook