Sigur Rós – Valtari: nieuw album uit op 28 mei, tracklist bekend

door Filip Van Der Elst

Het hing al even in de lucht, maar is nu eindelijk officieel bevestigd: Sigur Rós komt met een nieuwe studioplaat. Eind 2011 doorbraken de IJslanders al hun drie jaar durende stilte met ‘Inni’, een live album en -dvd. Een nieuwe plaat is daar het logische gevolg van. ‘Valtari’ zal op 28 mei in de winkelrekken liggen en bevat volgende zeven songs:

1. ‘Ég Anda’
2. ‘Ekki Múkk’
3. ‘Varúð’
4. ‘Rembihnútur’
5. ‘Dauðalogn’
6. ‘Varðeldur’
7. ‘Valtari’

Wie geen IJslands spreekt wordt daar uiteraard niet veel wijzer van. In interviews lieten de bandleden wel verstaan dat ze op ‘Valtari’ opnieuw voor een meer ambient-geïnspireerde sound opteren. Frontman Jón Þór Birgisson (Jónsi) omschreef de nieuwe plaat als “floaty and minimal”. Die omschrijving past alvast perfect bij de eerste single (?) die op de website van de band te beluisteren valt.

Na de triomftocht die gepaard ging met ‘Með suð í eyrum við spilum endalaust’, album nummer vijf, bleef het een hele tijd stil rond Sigur Rós. Terwijl de rest van de groep verwikkeld zat in babyluiers, stortte Jónsi zich volledig op zijn soloplaat ‘Go’ en de bijhorende tournee. Nu is de tijd echter rijp voor een nieuw hoofdstuk Sigur Rós.

Uiteraard hoort daar ook een tournee bij. Eind augustus doorkruist Sigur Rós opnieuw Europa. Ze passeren onder meer op het Rock en Seine festival in Parijs (info & tickets), en brengen twee avonden op rij een bezoekje aan Paradiso in Amsterdam. Die Nederlandse zaalshows zijn echter al even uitverkocht. Op andere datums in de Benelux is het nog even wachten, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt hun huidige agenda nog aangevuld met nieuwe concerten.