Smashing Pumpkins – twee nieuwe albums op komst

door Pieter Malliet

De wegen van Billy Corgan zullen ons steeds voor een groot deel ondoorgrondelijk blijven. Niet alleen is de opperpumpkin sinds jaar en dag eigenaar van een worstelteam (denk Hulk Hogan en co) waarvoor hij tevens scenario’s schrijft, maar als we het goed begrepen hebben legt hij zich sinds kort daarenboven toe op de verkoop van allerhande kruidenthees via Madame ZuZu’s Tea Shop.

Ook het op zich niet echt wereldschokkende nieuwsfeit dat hij het contact met zijn fans wil intensifiëren via een soort online dagboek kan hier op enig gefrons rekenen. In plaats van over het opstarten van een blog of iets dergelijks, heeft Corgan het namelijk over een nexus genaamd ‘The Panopticon’. We sloegen het er even op na en vonden het volgende: “een boek en een architectonisch principe beschreven door de Engelse verlichtingsfilosoof Jeremy Bentham. Het panopticon maakt het mogelijk groepen te controleren, te disciplineren, te bewaken, bestuderen, vergelijken en te verbeteren.” Moeten we alvast schrik beginnen krijgen?

Verder lijkt Corgan op muzikaal vlak allerminst aan ambitie te hebben ingeboet. Waar met ‘Oceania’ blijkbaar een einde kwam aan het lichtjes megalomane ‘Teargarden by Kaleidyscope’-project, werd zopas bekend gemaakt dat de Smashing Pumpkins een deal tekenden met BMG en dat voor volgend jaar maar liefst twee full albums op de planning staan, respectievelijk ‘Monuments to an elegy’ en ‘Day for night’ getiteld. Een eerste single wordt eind 2014 verwacht. Billy zelf heeft het alvast over “guitars, guitars, guitars, and more guitars.”

Voor het bewuste Panopticon kan je hier terecht.