Spot On Denmark in de AB op 30.11 met Iceage, F.U.K.T, Vinnie Who en Giana Factory

door Bart Somers

Op 30 november 2011 zakken enkele talentvolle Deense groepen af naar de Ancienne Belgique. Voor het vijfde jaar op rij presenteren AB, ROSA (The Danish Rock Council), het SPOT festival en MXD (Music Export Denmark) – SPOT ON DENMARK (info & tickets). Tijdens Spot On Denmark worden op één avond een handvol veelbelovende Deense bands voorgesteld. Deze artiesten werden in mei van dit jaar geselecteerd door een jury van Belgische journalisten, programmatoren en managers op het showcasefestival SPOT in de Deense studentenstad Aarhus. In het verleden waren reeds MURDER, FAGGET FAIRYS, I GOT YOU ON TAPE, EFTERKLANG en SLARAFFENLAND te gast. Dit jaar trekt dé underground hype van het moment – ICEAGE – de hele karavaan.

Van discoprinsen tot eigenzinnige punkers
Denemarken, een land dat slechts 5 miljoen inwoners telt, laat letterlijk van zich horen. Tijdens het jaarlijkse SPOT festival in de Deense stad Aarhus, worden de nieuwste Deense bands voorgesteld aan het grote publiek en aan een verzameling Europese muziekjournalisten, programmatoren en platenmaatschappijen. De Belgische delegatie kon kiezen op hun favoriete bands die kans konden maken op een optreden in de Brusselse AB. Op 30 november 2011 beloven de favoriet Giana Factory, de funky Vinnie Who en de gevaarlijke dubsteppers van F.U.K.T het beste van zich zelf te geven. Headliner die avond is de eigentijdse punkgroep Iceage.

GIANA FACTORY (19u00) – gianafactory.dk
Girlsband met aan het hoofd Loui Foo ofte: de zuster van Sharon Foo van The Ravonettes. Hun debuut ‘Save The Youth’ verscheen reeds in 2010, maar gaat dit jaar worldwide. Hun pop noir werd kreeg reeds lof op Pitchfork en werd reeds door de remixmolen gedraaid door o.a. Glasvegas en Trentemøller. Met die laatste hebben ze zelfs de backing band gemeen.

VINNIE WHO (20u00) – vinniewho.com
VINNIE WHO is het alterego van Niels Bagge die in zijn thuisland de ‘Prince Of Disco’ wordt genoemd. Met zijn 6 koppige live band maakte hij fel indruk op o.a. Jazz Montreux. Dit najaar staat hij ook op het prestigieuze festival Transmusicales de Rennes. In het begin van 2012 brengen zij een album uit in België.

F.U.K.T. (21u00) – fukt.dk
dubstep van de bovenste plank met de sub bassen op volume 10. Opvallend: F.U.K.T. treedt op als een heuse band. Skream, Benga en Burial mogen trots zijn op hun discipelen.

ICEAGE (22u00) – iceagecopenhagen.blogspot.com
Ze zijn amper 19 jaar oud en hebben zich de afgelopen maanden als de hotste underground band van het moment opgeworpen. Hun – amper 24 minuten durend – debuut ‘New Brigade’ verscheen in hun thuisland reeds in januari, maar wordt nu worldwide opgepikt door XL Recordings, home of Adele en The White Stripes. In hun thuisland worden ze omschreven als ‘teenage punks full of anger and anxiety’. Wie dieper graaft hoort zelfs scherpe avant garde pop songs. NME gaf hun debuut een 9/10 mee en Pitchfork loofde hen in de categorie ‘Best New Music’ met een ferme 8.4. In november van dit jaar wordt hun album gereleased in België.

5e Belgische editie
De beloftevolle Spot On – bands reizen naar de leukste Europese plaatsen om muziekliefhebbers te laten kennis maken met de allernieuwste Deense topartiesten. Naast hun jaarlijks festival in Denemarken (4 & 5 mei 2012), trekken ze ook naar Zwitserland (Montreux Jazz Festival) , Duitsland (Hamburg & Keulen) en Oostenrijk (Wenen). Spot On Denmark komt voor de 5e keer naar België. Christian Buhl, van The Danisch Rock Council (ROSA) verklaart: “Dit jaar is het voor ons de vijfde keer dat we Spot On in AB kunnen organiseren. We zijn altijd heel tevreden met de reacties die we krijgen over de bands die we presenteren en we merken ook dat de artiesten succesvol worden in België. Denemarken en België: een geslaagd huwelijk, als je het mij vraagt!”

Concreet:
SPOT ON DENMARK – AB BOX BRUSSELS
30 NOVEMBER 2011
START: 19h00
LINE UP: ICEAGE, F.U.K.T, VINNIE WHO, GIANA FACTORY
TICKETS: 12 euro

Meer info op de website van de AB