Stadt jamt erop los in onze eerste Indiestyle x Mr. Blackbird livesessie

door Aida Gabriels

Wie tien jaar geleden kraut en pop in één adem had durven noemen, nam een hypotheek op eigen leven en geloofwaardigheid. Anno 2015 is het een band als stadt die je in staat stelt je credibiliteit bij te timmeren. Stadt weerspiegelt de blik die een zwevende vogel werpt op de smeltkroes aan identiteiten die het stedelijke oord overspoelen.

Oktober 2013 stond in het teken van de release van hun debuutplaat ‘Kind of diversion’. Vier multi-instrumentalisten onderweg, vol drift en dromen en schijnbaar onder invloed van niet te definiëren psychedelica. Ver weg van de rust en stilte van het platteland lijkt de trip van stadt op een wild doch doordacht tochtje doorheen een gesluierde metropool. De luisteraar weet niet goed waar hij eindigen zal.

Het brede gamma aan invloeden is een notabel element dat samenhangt met het ongestroomlijnde parcours dat elk van hen reeds aflegde. Hun interne dynamiek lijkt veeleer op een knipperlichtrelatie dan een standvastige huis-tuintje-boompje-affaire. De tomeloze opbouw weerspiegelt het organische karakter waaruit ieder nummer lijkt te ontstaan. Een jamsessie met partituur?

Dat er een vervolg komt op het jazzy debuut stemt ons goedgezind. Tijdens een livesessie die de heren voor ons deden in samenwerking met Mr. Blackbird geven ze alvast een voorsmaakje van ‘Escalators’, een krauttocht die binnenkort de wereld uitnodigt om mee te stappen binnen de wulpse wonderen van de muziek.

‘Escalators’ komt uit via FONS Records op 23 oktober. Wie hen de afgelopen maanden nog niet aan het werk zag op Boomtown, Jazz Middelheim of Copacobana of gewoon snakt naar meer kan maar beter een ticketje boeken voor een van hun releaseshows dit najaar. Het kwartet stelt de nieuwe plaat voor in Mechelen (Club Kamikaze, 16.10), Brussel (AB, 01.11), Antwerpen (De Roma, 06.11) en Gent (Handelsbeurs, 17.12).