The Breeders – Last Splash in 2013 20 jaar oud, speciale editie en concerten op komst

door Jacky Ypzsilon

Kim Deal, Kelley Deal, Josephine Wiggs en Jim Macpherson speelden hun eerste show samen op 19 juni 1992, in een snookertent achter de Warrington Rugby Club niet ver van Manchester. Twee dagen later mochten ze al het podium op als support act voor Nirvana in Belfast, al snel gevolgd door een optreden op Glastonbury. 27 concerten in de Verenigde Staten later togen ze richting San Francisco om hun debuutalbum op te nemen.

Op 30 augustus 1993 lag ‘Last Splash’ in de winkel. De critici waren unaniem lovend. NME koos ‘Cannonball’ in 1994 tot single van het jaar. We spoelen door tot Kim Deal een jaar of 2 geleden een sms verzond naar Jim en Josephine waarin vrij vertaald te lezen stond: “Moeten we niet terug samenkomen om de twintigste verjaardag van ‘Last Splash’ te vieren?”. Niet veel later zaten ze samen in een repetitiekot.

In juni 2013 zullen The Breeders het album live spelen op ATP in het Britse Camber Sands, een festival waarvan de line up wordt samengesteld door Deerhunter. Meer live dates worden naar verluidt spoedig aangekondigd, waarschijnlijk komen BelgiĆ« en Nederland in de zomer van 2013 ook aan bod. Enkele maanden eerder, in april, zal 4AD al een deluxe verjaardagseditie van ‘Last Splash’ releasen met als titel ‘LSXX’.

Lees meer op de website van 4AD.