The Gaslight Anthem – Handwritten: nieuw album verschijnt op 23 juli, '45' nu al te beluisteren

door Filip Van Der Elst

Brian Fallon van The Gaslight Anthem is een drukbezet man: na het verschijnen van ‘American Slang’, hun derde langspeler, toerden de rockers uit New Jersey zowat non-stop de hele wereld rond. Toch vond Fallon nog tijd om er een intiem zijproject op na te houden – ‘Elsie’ van The Horrible Crowes is een parel van emotionaliteit geworden – én om volop te schrijven aan de vierde plaat van The Gaslight Anthem. Het kind heeft nu ook een naam, releasedatum en tracklist meegrekegen: het album zal ‘Handwritten’ heten en is op 23 juli te verkrijgen in de betere platenzaak. Er zullen elf nummers op terug te vinden zijn:

1. ‘45’
2. ‘Handwritten’
3. ‘Here Comes My Man’
4. ‘Mulholland Drive’
5. ‘Keepsake’
6. ‘Too Much Blood’
7. ‘Howl’
8. ‘Biloxi Parish’
9. ‘Desire’
10. ‘Mae’
11. ‘National Anthem’

Er zullen ook drie bonustracks verspreid worden: ‘Blue Dahlia’, ‘Sliver’ en ‘You Got Lucky’ (Tom Petty cover). De eerste single wordt ‘45’, en dat nummer is nu al te beluisteren op de website van Rolling Stone

‘45’ maakt al duidelijk dat de band voor een ietwat andere muzikale aanpak kiest, en dat is niet onlogisch. ‘Handwritten’ wordt immers een nieuwe start voor The Gaslight Anthem: het is hun eerste plaat sinds de overstap van punklabel SideOneDummy naar major Mercury (sublabel van Universal). Bovendien kozen ze niet meer voor vaste producer Ted Hutt, maar mocht Brendan O’Brien (die ook al samenwerkte met hun grote voorbeelden Bruce Springsteen en Pearl Jam) achter de knopjes plaatsnemen. In interviews liet Fallon ook al uitschijnen dat dat ‘Handwritten’ opvallend anders zal klinken dan hun voorgaande werk. Hoe anders, dat weten we je op 23 juli te vertellen.

The Gaslight Anthem live zien kan binnenkort in Hasselt (Pukkelpop, 16-18.08, info & tickets).

The Gaslight Anthem website

Album verdeeld door Universal Music