The Walkmen – Heaven: nieuw album te koop vanaf 4 juni

door Bart Somers

‘Heaven’, dat is de titel van het nieuwe album van The Walkmen dat op 4 juni uitkomt via Bella Union/Cooperative Music. Het zevende album van het kwintet uit New York is geproduceerd door Phil Ek (Fleet Foxes, The Shins, Band of Horses). Fleet Foxes-voorman Robin Pecknold is op twee nummers te horen als gastvocalist. “We felt like it was time to make a bigger, more generous statement”, zegt zanger Hamilton Leithauser over het album dat een band heeft gedocumenteerd die is opgegroeid, een band die zich comfortabel voelt na meer dan een decennium samen.

Het is tien jaar geleden dat The Walkmen haar debuutalbum ‘Everybody Who Pretended To Like Me Is Gone’ maakte. Tien jaar sinds de critici hen verbonden aan een New Yorkse scene waar ze geen deel van wilden uitmaken. En waar ze ook geen deel van uitmaken. Zoveel werd wel duidelijk tijdens de serie jubileumconcerten die The Walkmen in januari van dit jaar gaven: twee sets van twee uur met alleen maar kwaliteitsnummers. Tijdens de tournee die The Walkmen voorafgaand aan deze shows deden met Arcade Fire en Fleet Foxes werden hechte vriendschappen gesloten, dus toen Phil Ek de groep benaderde om het album te maken, hoefde er niet lang te worden nagedacht. De band trok naar de studio van Ek in de bossen net buiten Seattle voor de meest intense opnamesessies ooit. “There can be something brittle about our sound”, aldus gitarist Paul Maroon, “He made it just a little bit warmer, a little bit stronger. When I play it in my car, it sounds strong, which I love”.

Alle bandleden zijn tegenwoordig vader en hoewel de impact van het ouderschap niet direct is te herleiden naar een specifieke tekst of bepaald nummer, kenmerkt het album zich wel door een openheid en emotionele eerlijkheid die we niet eerder hoorden. De band tussen de leden is nog dieper geworden en uitgegroeid tot iets heel waardevols en blijvends. Toetsenist Peter Bauer: “I’m very proud of what we’ve done. We’ve stayed friends and those friendships have grown. We have survival experience and real love that children generate in your life”.

Een album trailer van ‘Heaven’ vind je momenteel op de website van The Walkmen. Voor verdere info kun je ook terecht op de Facebook page van de groep.

Album verdeeld door V2