Verlies jezelf in de sublieme hypermoderne ambient van de Belgische producer Aponogeton

door Thomas Konings

Naar aanleiding van ‘The night sky is falling’ wil ik de aandacht hier even vestigen op Aponogeton, een Brugse producer die zich al een tijdje laat opmerken met prachtige ambient. Voorlopig is de artiest nog een klein geheimpje van de SoundCloud-wereld, maar het kan eigenlijk niet anders dan dat deze jongen vroeg of laat eens breed opgepikt wordt. Onlangs mocht hij overigens al eens het voorprogramma verzorgen voor Julianna Barwick, een match made in ambient heaven.

Wie Aponogeton wil leren kennen, kan misschien best beginnen met dat prachtig nieuw nummer ‘The night sky is falling’. Zo’n zeven minuten lang zweeft de Bruggeling ergens met onheilspellend pulserende synths richting een subliem zwart gat: de schoonheid ervan is onmiskenbaar en onweerstaanbaar, de duisternis blijkt dan weer omnipresent en onontkoombaar. Laat je niet misleiden door de clichématige titel: dit is verfijnde ambient die risico’s neemt, nergens voor de makkelijke weg kiest en toch heel erg doeltreffend overweldigt en emotioneert. Qua hedendaagse referenties denk ik aan Roly Porter en SKY H1, qua mood kiest Aponogeton voor een soort middenweg tussen die twee.

Wie meer wil kan dan terecht bij ‘Vesper’, een nummer dat eveneens een soort balans vindt tussen wemelende, soms zelfs nerveuze electronica en etherische, – bij gebrek aan een beter woord – zweverige vibes. Hier hoor ik zelfs een beetje Oneohtrix Point Never in de post-vaporwave-achtige gladde textuur. Tegelijk thriller en softe retro-soap, zoekt de song in meerdere facetten een moeilijke spreidstand op – de uitwerking ervan is echter niets minder dan feilloos, zinderend en ronduit uniek. ‘Vesper’ is ruwer dan ‘The night sky is falling’, neem zeker je tijd om in z’n slijmerige web verstikt te raken.

Met de gewichtloze John Carpenter-grime van het stoere ‘Beacon‘, een gewichtige oefening in hypermoderne new age (cassetterelease via Wool-E-Tapes) en een fijne vijf jaar oude symfonie op het internet, biedt het oeuvre van Apo nog een aangename diversiteit aan te ontdekken materiaal. Doe er je voordeel mee en zorg dat deze producer de erkenning krijgt die hij dringend verdient.