vi.be MEDIA: Indiestyle over Fitzrow

door Vincent Coomans

Voortdurend surfen toonaangevende journalisten rond op vi.be op zoek naar nieuw talent. Minstens één keer per maand bespreken ze hun favoriete vi.be van het moment. Uiteraard delen de redacteurs van Indiestyle hun ontdekkingen ook met jullie. Je vindt ze ook, samen met de uitverkorenen van de andere magazines, terug op de site van Poppunt. Deze maand stellen we je Fitzrow voor.

Vlak na de tragedie op Pukkelpop staat Hasselt op een heel andere manier dan gewoonlijk in de kranten vermeld. Dat de stad ook regelmatig muzikale zonen en dochters lanceert, zijn we echter niet vergeten. Zo ontdekten we de jongens en het meisje van Fitzrow, een groep die de samenwerking opzoekt tussen alternatieve muziek en elektronica. Daar slaagt het trio wonderwel in. Muzikale invloeden als Fever Ray, Massive Attack en zelfs Portishead weerklinken prominent in hun nummers. In eigen land kun je Fitzrow nog het best vergelijken met Hooverphonic en Amatorski, met dat verschil dat in tegenstelling tot Amatorski bij Fitzrow de gitaar veel minder als de ruggengraat van de muziek beschouwd kan worden.

Fitzrow kiest resoluut voor donkere bassen (zet je stereo eens op het luidst), melancholische synths en die zoete, ijzingwekkende stem van frontdame Elke Smeets. Vooral de manier waarop die laatste haar plichten vervult, is simpelweg verstillend en mysterieus. Zeggen dat de groep vooral leunt op een sterke zangeres is nogal kort door de bocht. Ook de songs die Fitzrow maakt, roepen een zekere lugubere, schrikwekkende stijl op. Hun keuze voor pakkende, in het oor klevende melodieën zorgt ervoor dat het geheel nog steeds toegankelijk is. Evident is dit niet, maar ze slagen erin. ‘Agent Demagog’ is misschien wel de beste song die je op de vi.be van het drietal kunt beluisteren, en omvat alle elementen die in deze bespreking reeds aan bod kwamen.

Rest ons nog te zeggen dat hun cover van ‘Siren Song’, oorspronkelijk van Bat For Lashes, meer dan ooit duidelijk maakt welke richting de Limburgse band in de toekomst dient te volgen. Mits de nodige ondersteuning zien we Fitzrow nog hoge ogen gooien.

Fitzrow op vi.be

Poppunt