vi.be MEDIA – Indiestyle over St. Grandson

door Indiestyle

Voortdurend surfen toonaangevende journalisten rond op vi.be op zoek naar nieuw talent. Minstens één keer per maand bespreken ze hun favoriete vi.be van het moment. Uiteraard delen de redacteurs van Indiestyle hun ontdekkingen ook met jullie. Je vindt ze ook, samen met de uitverkorenen van de andere magazines, terug op de site van Poppunt. Deze maand stellen we je St. Grandson voor.

Je dacht dat close harmony iets uit lang vervlogen tijden was? Van toen de mensen olifantenpijpen droegen, de onweerstaanbare drang voelden alles te beschilderen met veelkleurige bloemen en bandana’s nog niet werden geassocieerd met schreeuwerige gitaarmuziek? Je was fout, verkeerd en sloeg een flater. In Gent leven namelijk twee jongens die de engelenzang maar al te graag ten berde brengen, St. Grandson is hun naam.

Twee gitaren, twee stemmen, hier en daar een viool en een piano, soms is dat meer dan genoeg. De groep schrijft het soort nummers die je zondagochtend er meteen een pak mooier op maken. Tip: ontwaak met ‘Lady Gold’, je dag kan niet meer stuk, zelfs al is het een maandag. Dit is verstild singer-songerwritermateriaal dat je rustig laat wegdrijven, kalme melodiemagie die je keer op keer in vervoering weet te brengen.

Benjamin en Jasper weten met andere woorden hoe ze een song in elkaar moeten boksen. En net wanneer je het gevoel krijgt dat je het allemaal al eens gehoord hebt – Isbells, The Bony King of Nowhere en vele anderen hebben St. Grandson alles al met verve voorgedaan – gaat dat heerlijke stemgeluid weer in crescendo. Voor de snoodaard die het aandurft te denken dat de stemmen digitaal rechtgetrokken zijn: bekijk de filmpjes op de Facebook-pagina van de groep: een tuin, een gitaar en een viool.

St. Grandson haalden de finale van De Beloften 2012, en dat meer dan terecht. Hou ze in de gaten. Als ze ergens in de buurt optreden en je hebt zin in een magisch moment: gewoon gaan.

St. Grandson op vi.be