Voetbal en Indiestyle: onze Duivelse elf

door Thomas Konings

De Rode Duivels mochten onlangs op Studio Brussel hun elf favoriete songs kiezen. Daarbij selecteerden ze helaas geen indienummers. Onze redactie vond dat niet kunnen en stelde een alternatieve lijst op met elf liedjes die de nationale helden wel zouden mogen kennen en bovendien verband houden met voetbal.

Yeasayer – Wait For The Summer 

Vergeet je eindexamens, die reis naar Australië waar je al zo lang naar verlangt of je behoefte om lang in bed te liggen, want deze zomer draait het in België helemaal rond de Rode Duivels. Onze tip voor de jongens is om niet naar de voornemens van Yeasayer te luisteren: “we’ll sleep when we wanna / we’ll leave when we wanna”. De nachtrust respecteren, op tijd vertrekken en de ene na de andere wereldgoal maken, alstublieft.

Glasvegas – Flowers And Football Tops 

De frontman van Glasvegas bezingt niet alleen de voetbalsport, hij heeft ze vroeger zelfs nog actief beoefend. James Allan speelde 105 wedstrijden in de Schotse nationale divisies.

New Order – World in Motion 

In 1990 scoorde New Order hun eerste en enige nummer één-hit in Groot-Brittannië met ‘World in Motion’, een song die ze schreven om de Engelse ploeg te steunen op het WK. Aan het einde van het nummer rapt de voetballer John Barnes trouwens nog een stukje. Zijn flow bleek beter dan die van de andere opgeroepen spelers.

Foals – Brazil Is Here 

Met het wereldkampioenschap in gedachten, spreekt deze keuze nogal voor zich. Wist je trouwens dat ‘The Foals’ ook een bijnaam is voor de spelers van Borussia Mönchengladbach?

Billy Bragg – God’s Footballer

Overdrijven we als we de Rode Duivels godenkinderen noemen? Eigenlijk gaat dit nummer over Peter Knowles, een jongeman die zijn carrière bij Wolverhampton Wanderers vrijwillig stopte om een Getuige van Jehova te worden.

Molly Nilsson – I Hope You Die 

Omdat wij elke keer een beetje wegkwijnen wanneer mooie Molly dit refrein zingt. Baby your love is bigger than a football field / I’m the hooligan of your heart / Sometimes we win but sometimes we lose our dreams / But I always wear the colours of your team.

Drugstore – Offside

In de aanloop van het WK 1998 schreef het Britse Drugstore, met de Braziliaanse zangeres Isabel Monteiro, een song om de Engelse nationale ploeg een beetje te jennen. Brazilië moest pas in de finale de duimen leggen voor Frankrijk.

The Fratellis – Chelsea Dagger

Dit lied mag dan voor zover we weten niets met de voetbalploeg Chelsea te maken hebben, toch is het een vaak gehoord anthem in voetbalstadions, al dan niet bij het vieren van een doelpunt.

Anna Calvi – The Devil

Dit is niet echt een deuntje om een overwinning mee te vieren, eerder de achtergrond van een treurmars tijdens de aftocht van de tegenstander na de zoveelste weergaloze overwinning van de Rode Duivels.

Sultans Of Ping FC – Give Him A Ball (And A Yard Of Grass)

Als je FC in je bandnaam zet, moet je wel verslingerd zijn aan het edele balspel. Sultans of Ping bewezen dit nog meer met songs als ‘Give Him A Ball (And A Yard Of Grass)’.

Belle & Sebastian – I Don’t Want To Play Football

Ok, je moet wat ons betreft geen voetbalfan zijn, we zijn allang blij als je dit lied en de tien andere hierboven naar waarde weet te schatten. We wensen je alvast veel sterkte tijdens de wk-koorts die de komende maanden ontegensprekelijk de kop zal opsteken.