Waarom je absoluut naar Heartbeats Festival moet

door Tiffany Devos

Er is een spliksplinternieuw festival in town. De Kortrijkse concertzaal De Kreun en drie Franse partners, het Parijse Super!, L’Aéronef in Lille en Le Grand Mix in Tourcoing, staken de koppen samen en kwamen boven met Heartbeats, een gloednieuw festival in Halluin op de grens tussen Frankrijk en België.

Voor een eerste editie ziet de affiche eruit om van te smullen. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni worden er samen 12 acts geprogrammeerd. Bovendien staan al die groepen nog eens op één podium, waardoor je geen enkele band hoeft te missen. Wil je toch liever veel biertjes drinken met je vrienden, dan pikten wij er per dag de drie optredens uit die je volgens ons niet mag missen.

Caribou

Op vrijdag kan je zeker dansen en gaan de deuren pas open om 17u30, dus hoef je zelfs geen verlof te nemen. Caribou, Metronomy, Ibeyi, Years & Years en Magnus zullen er voor beats en plezier zorgen.

Must-see-act Caribou (foto) vergaart in stijgende lijn fans met elke release. De Ontariër (ondertussen geland in Londen) is al gewend aan grote podia sinds de release van ‘Swim’ (2010) en zal met zijn elektronische muziek en zijn nieuwste worp ongetwijfeld een volwaardige headlinerspot kunnen vullen.

Metronomy zorgde met ‘The English Riviera’ voor nostalgische strandpret in de zomer van 2011. Het succes van hun vrolijke synthpop bereikte zijn hoogtepunt bij de release van ‘Love letters’ vorig jaar. Deze geweldige plaat bevestigde waar we zo van houden bij de Britten: liedjes die buiten de lijntjes kleuren, maar toch toegankelijk blijven door inspirerende melodieën.

Ibeyi is een Frans-Cubaanse tweeling. Naomi en Lisa-Kaindé zijn de twintigjarige dochters van de Cubaanse percussionist Anga Díaz. XL Recordings pikte de zusjes op voor een album dat een mix werd van electronica en percussie. Soul en jazz hoor je er ook in, maar dat zou je even goed kunnen zeggen van blues, originele pop en hiphop.

Róisín Murphy

Op zaterdag strikte het festival dEUS, Roísín Murphy, Anna Calvi, José González, BADBADNOTGOOD, Hælos en Rocky.

Met Moloko scoorde Roísín Murphy (foto) haar grootste hits. De Ierse gaf met haar stem aan deze band uit de jaren 90 een uniek geluid en neo-disco werd een ongeziene hype. Vervolgens ging ze alleen verder om ook in de 21ste eeuw te blijven vernieuwen. ‘Ruby Blue’ en ‘Overpowered’ waren sterke electropopalbums die nog steeds erg fris aanvoelen. Na 7 jaar radiostilte verscheen deze lente de nieuwe plaat ‘Hairless toys’.

Het Canadese trio BADBADNOTGOOD verkent de jazzy grenzen van de hiphop moeiteloos. Hun samenwerking met Tyler, The Creator en enkele andere toonaangevende figuren uit de hiphopscene en het gebruik van klavier, bas en drums zorgden ervoor dat ze Ghostface Killah en MF Doom onder hun fans kunnen tellen.

Als de Britse Anna Calvi zich laat horen, dan hoor je haar. Als een furie raast ze al sinds 2010 door alle belangrijke muziektempels. In 2013 bracht ze haar tweede plaat ‘One breath’ uit en vergaarden haar longcapaciteit en livereputatie enkel nog meer fans.

Heartbeats biedt de ideale gelegenheid voor West- en Oost-Vlamingen om eens niet naar het verre Leuven of Limburg te moeten afzakken en geeft mensen die van verder komen eindelijk eens een goeie reden om West-Vlaanderen te doorkruisen. Dat alles en meer biedt het festival voor een meer dan redelijke prijs.

Meer info en tickets op de website van Heartbeats.