Wegwijzer voor het najaar: tien concerten in oktober die je niet mag missen

door Jens Van Lathem

De Indiestyle-redactie presenteert je rond het einde van elke maand tien concerten waar je zonder gevaar op teleurstelling je loon of zakgeld aan kan spenderen. Deze keer lijken de AB en de Botanique het meeste punten te scoren, maar als je weet dat bijvoorbeeld Peter Broderick in STUK of The Notwist in TRIX de lijst niet haalden, weet je dat onze redacteurs voor verscheurende keuzes stonden. We proberen je van elk toekomstig optreden te overtuigen met onze radste tong, en als dat nog niet genoeg is gooien we er nog een markant live-filmpje tegenaan. Heb je zelf nog suggesties? Laat dan vooral iets horen op Facebook of Twitter.

01.10: The Antlers in Ancienne Belgique

Nu ‘Familiars’, de recentste van de jongens uit Brooklyn, helemaal ingezonken is, kunnen we niet wachten tot de band de Brusselse AB aandoet. Het is al geleden van een hittegolf op Pukkelpop dat we The Antlers nog aan het werk zagen, en daar deden de omstandigheden de schoonheid van hun songs geen eer aan. Het wordt bovendien dringend tijd om nog eens de AB te frequenteren, want wat hebben we de donkere zaal met het beste geluid gemist over de zomer. (TD)

04.10: Vessel + WIFE (dj) + Fis in Ex-Vanderborghtgebouw

Op zaterdag 4 oktober presenteren Subbacultcha! en de Ancienne Belgique ter ere van Nuit Blanche een specialleke. Ze nodigden namelijk het spannende elektronicalabel Tri Angle uit voor een nachtelijke dans-en labelnacht. Met Vessel, WIFE en Fis stuurden de Amerikanen drie acts die dit jaar al meerdere potten braken. Het drietal moet ook in staat zijn om je eens een echt alternatief feestje te bezorgen, met niet de gebruikelijke David Guetta-tunes, maar wel de meer duistere varianten. Let op: de AB gaat eenmalig op verplaatsing naar het Ex-Vanderborghtgebouw. (TK)

04.10: Wooden Wand in de Vooruit

Hij wordt op dit moment misschien vergeleken met Neil Young, maar James Jackson Toth aka Wooden Wand komt oorspronkelijk uit de freakfolk of “New Weird America”-scene en heeft dus een hele hoop andere trucjes in zijn mouw verborgen zitten. Wie houdt van geslepen songs met een heel scherp kantje, moet op 4 oktober in de Vooruit zijn. (JVL)

08.10: Sean Nicholas Savage in Botanique

Op 8 oktober verwacht de Botanique alweer één van de meest intrigerende leden van de Arbutus-familie: Sean Nicholas Savage. Deze artiest maakt de betere indiepop voorzien van de nodige experimentele randjes en met een focus op ’s mans indrukwekkende stem. Voorts weet ie zijn songs live ook nog op een bijzondere manier te brengen – hij heeft met andere woorden de juiste moves – en kan de wittekop je aandacht gedurende zijn hele performance stevig vastgrijpen. De Brusselse concertzaal vraagt deze jongeman niet voor niets enkele maanden na een passage op Les Nuits terug. (TK)

11.10: OFF! in Ancienne Belgique

Keith Morris is nog één van de levende legendes die wij van onze bucket list moeten schrappen, en wie in hetzelfde schuitje zit als wij kan binnenkort massaal naar de AB trekken. OFF! is een soort punk supergroep, met ook leden van Redd Kross en Hot Snakes, die heel erg doet denken aan Morris’ Circle Jerks. Gewelddadig vanaf minuut één, als het concert zelfs zo lang duurt. (JVL)

14.10: Honeyblood in de Botanique

Het rammelt zo hard dat het nauwelijks nog aan mekaar hangt, en toch zijn wij grote fans. Klasseer Honeyblood onder “girls just wanna have fun”, al lijken ze ook een missie te hebben. Met hun muziek willen ze meer meisjes aansporen om te rammen op gitaren en drums. Laat je je overtuigen in de Botanique? (JVL)

15.10: Avi Buffalo in de Botanique

Oktober belooft een leuke maand te worden in de Botanique. Naast onder andere Tiny Ruins, Caribou en Bosco Delrey staat daar ook Avi Buffalo geprogrammeerd. Met ‘At best cuckold’ vers achter de kiezen zijn we weer helemaal klaar voor een live-opfrissing van de indiepop van Avi en co. Van onderstaande uitvoering van ‘So What’ krijgen we het bovendien al helemaal warm. Hopelijk brengt de Californiër de pianist en saxofonist ook mee op 15 oktober. (TD)

24.10: It’s A Family Affair presents Opal Tapes feat. Karen Gwyer + Patricia + Wanda Group e.a. in Ancienne Belgique

Er zijn verschrikkelijk veel redenen om op 24 oktober naar de AB te gaan. Vooreerst weet je gewoon dat het Britse indiehouselabel Opal Tapes voor kwaliteit staat, daarnaast zijn Karen Gwyer en Wanda Group ook wel namen van een groot kaliber. Verder kan je voor een keertje heerlijk voorbij de avondklok van één van je favoriete concertzalen dansen en ontdek je tegelijkertijd nog het talent van morgen tijdens één van de interessante nieuwe concertconcepten sinds lang, It’s a family affair. (TK)

30.10: La Luz in de Botanique

Eén van de interessantste songschrijfsters in omloop is wat ons betreft Shana Cleveland van La Luz. Terwijl ze als vehikel wat platgetreden genres als surf en retropop gebruikt, weet ze haar lichtjes onconventionele songs met zanglijnen en gitaarriedels te kruiden die getuigen van een enorme gevoeligheid. Neem daar nog bij dat ze door een tegelijkertijd technisch geweldige en functionele band geruggensteund wordt, en we lopen al behoorlijk waar voor de doortocht van La Luz in Brussel. Op basis van het interview dat we dit voorjaar van de dames afnamen, verwachten we daarenboven behoorlijk wat nieuw materiaal. (PM)

30.10: Bill Frissel in de Handelsbeurs

Bill Frissel is geen legendarische jazzgitarist pur sang, hij komt ook wel eens op de koffie bij andere genreloze artiesten als Sam Amidon of Elvis Costello en haalt inspiratie uit zowel noise als roots. Op 30 oktober neemt hij je mee in zijn muzikaal dagboek over de “Space Age”, een tijd waarin zijn favoriete gitaar (Fender Telecaster) het levenslicht zag en een hele hoop andere technologische vooruitgang aan de einder schenen te verschijnen. Luister naar hoe hij deze drie Beatles-songs onder handen neemt, en koop snel snel snel je ticket. (JVL)

Meer weten of zin gekregen om meteen kaartjes aan te schaffen? Volg dan deze links:

Info & tickets AB
Info & tickets Vooruit
Info & tickets Handelsbeurs
Info & tickets Botanique