Wegwijzer voor het najaar: tien concerten in september die je niet mag missen

door Jens Van Lathem

We roepen een traditie in het leven: vanaf nu presenteert de Indiestyle-redactie je rond het einde van elke maand tien concerten waar je zonder gevaar op teleurstelling je loon of zakgeld aan kan spenderen. Terwijl de festivaltijd zachtjes uitdooft, programmeren de interessantste zalen in september alweer heel wat lekkers, al zetten ze je ook voor enkele radicale keuzes. We proberen je van elk toekomstig optreden te overtuigen met onze radste tong, en als dat nog niet genoeg is gooien we er nog een markant live-filmpje tegenaan. Heb je zelf nog suggesties? Laat dan vooral iets horen op Facebook of Twitter.

04.09: Chad VanGaalen op DOK (via Democrazy)

De muzikale avonden die je dit seizoen nog kan meepikken op DOK zijn eerder dun gezaaid, dus wordt het aangeraden af te zakken voor Chad VanGaalen. Sommige mensen zouden zijn muziek omschrijven als freakfolk, maar dan wel duidelijk van het soort waar je stevig op tekeer kan gaan. Als de man uit Calgary dan toch even een adempauze neemt, blijft er altijd wel iets vreemd aan de hand. Paddenstoelen eten voor het optreden is dus niet nodig. Na Chad kan je ook nog genieten van Arc Iris, voormalig The Low Anthem-lid Jocie Adams komt onder die alias haar laatste cd voorstellen.

10.09: Strand op Big Next Festival (via Democrazy)

Over Big Next Festival hoor je ons nog wel eens, maar Strand is geniaal genoeg om apart aan te prijzen. Voor Vlaams Belang-policus Wim Wienen blijft Permeke eeuwig leven, maar Bert Dockx heeft door dat hij al enkele decennia overleden is en dat uiteindelijk iets de strijd tussen donker en licht moest overnemen. Zo werd Strand geboren. De frontman van Flying Horseman en Dans Dans doet het daarmee in het Nederlands en enkel bewapend met een akoestische gitaar. Wie het mist in september, heeft nog kansen genoeg. We vinden voorlopig geen live-opnames, maar delen graag ons favoriete nummer ‘Dood’.

19.09: Magik Markers in Vooruit

“Voldoende onvoorspelbare fuzz aanvallen, vrij improv gerammel en feedbackende tegendraadsheid om de bravere indie kids thuis te houden”, zo eindigt de Vooruit haar promopraatje over Magik Markers. En dus stuurt Indiestyle haar lezers hopelijk in groten getale naar Gent. De band houdt er inderdaad aparte meningen op na over hoe een leuk liedje precies moet klinken, maar dat kan ons niet tegenhouden. Bovendien worden de beste groepen steevast opgepikt door andere genieën, in dit geval hebben ze banden met de dronefolk van Six Organs of Admittance en zijn ze goedgekeurd door Thurston Moore. Je zal er dus vast nog jaren over kunnen napraten.

20.09: Cold Specks in Ancienne Belgique

Cold Specks haalde voor haar nieuwe album ‘Neuroplasticity’ de grote kanonnen boven. Een imposante en soulvolle stem vult ze aan met donkere gitaren die haar werk de apocalyptische sfeer van een Chelsea Wolfe meegeven. Als je weet dat op de plaat ook nog eens samenwerkingen met Michael Gira (Swans) en jazzwonderkind Ambrose Akinmusire staan, dan moet je wel gaan kijken hoe dat live allemaal in zijn werk gaat.

20.09: Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra in De Kreun

Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra staat voor orkestrale post-rock van de zuiverste soort. Violen, gitaren, virtuoze bassen en percussie drijven mekaar tot het uiterste en doen heel de tijd haasje-over, zonder dat je in pure chaos terechtkomt. De invloeden van de band verraden dat ze in hun vrije tijd liever naar rechttoe rechtaan muziek luisteren, zoals Black Flag en Minor Threat. Wie die filosofie overneemt en gaat experimenteren met post-rock, is het bezoeken waard.

23.09: Zig Zags + Natural Child in TRIX

Burger Records zendt regelmatig zijn vettige zonen uit naar Europa, niet alleen in de vorm van gourmet-hamburgerrestaurants, maar ook bijvoorbeeld Zig Zags en Natural Child. Het label bakt enkel de beste garagerock en psychedelische bands voor wie honger heeft, en dat is met deze twee groepen niet anders. De avond wordt weer alledaags legendarisch.

25.09: Swans in de Ancienne Belgique

Enkele dagen na zijn vriendin Cold Specks staat Michael Gira met zijn band Swans in diezelfde AB. De experimentele, loodzware rockers maakten dit jaar met hun album ‘To be kind’ voor de derde keer op rij sinds hun reünie indruk. Naar een Swans-optreden gaan staat gelijk met lid worden van een cult die jaar na jaar groeit, en toch altijd te klein lijkt te blijven.

25.09: The Gaslamp Killer in Vaartkapoen

The Gaslamp Killer is een dj en producer uit Los Angeles die meewerkte aan het debuut van Gonjasufi. Enkele jaren geleden tekende hij ook bij Brainfeeder van Flying Lotus, maar hij staat vooral bekend om de hyperactieve feestjes die de platenkunstenaar zonder enige moeite op poten zet. Voor zijn sets rekent hij op een collectie van om en bij de 13.000 vinyls, en dat resulteert in overgangen van The Beatles over breakcore naar klassieke muziek. Test hieronder zelf of je stil kan blijven zitten.

30.09: SUUNS in Vooruit

SUUNS klinkt op het eerste gehoor onderkoeld, maar al snel besef je dat hun muziek een labiel kruidvat is dat op elk moment kan ontploffen. Het krautrockconcert wordt een perfecte gelegenheid voor ingehouden dansers.

30.09: Drums Are For Parades in Magasin 4

Waarom zou een mens eind september, wanneer de dagen beginnen te korten en de temperaturen snel dalen, naar een koude club in Brussel trekken? Het antwoord is simpel: om helden en hun opvolgers (30,000 Monkies) van de Belgische noiserock of hoe je het ook wilt noemen aan het werk te zien. Die concerten in oktober gaan er des te vlotter in na een goede kuisbeurt van de oren.

Meer weten of zin gekregen om meteen kaartjes aan te schaffen? Volg dan deze links:

Info & tickets DOK
Info & tickets Democrazy
Info & tickets Vooruit
Info & tickets AB
Info & tickets De Kreun
Info & tickets TRIX
Info & tickets Vaartkapoen
Info & tickets Magasin 4