Wegwijzer voor het voorjaar: elf concerten in april die je niet mag missen

door Jens Van Lathem

Dans Dans

De Indiestyle-redactie presenteert je rond het einde van elke maand ongeveer tien concerten waar je zonder gevaar op teleurstelling je loon of zakgeld aan kan spenderen. Deze keer schuimden Jens Van Lathem, Tiffany Devos en Pieter Malliet concertagenda’s af op zoek naar schitterende en/of verborgen parels. We proberen je van elk toekomstig optreden bovendien te overtuigen met onze radste tong, en als dat nog niet genoeg is gooien we er nog een markant live-filmpje tegenaan of dat ene nummer dat je helemaal plat slaat. Heb je zelf nog suggesties? Laat dan vooral iets horen op Facebook of Twitter.

16.04: Indiestyle & Unday Records present: Yuko + Dans Dans in Botanique

We zouden je sterk aanraden om voor elk concert in deze lijst blindelings tickets te kopen, maar naar eentje gaat ons hart en onze richtingaanwijzers helemaal uit, en wel om twee bands te checken die wij naar de gezellige Rotonde hebben gelokt. Dans Dans bracht vorig jaar het album ‘3’ uit en oogstte daarmee zowel nationaal, als internationaal (onder meer bij The Quietus en Rough Trade) lof. Hun optredens zijn bovendien quasi-legendarisch en nemen je keer op keer mee in een verbluffende podiumtrip. Yuko toert momenteel met het geweldige ‘Long sleeves cause accidents‘ en is net op tijd terug van een drie weken durende releasetour in Italië voor haar show op de Unday labelnight.

04.04: Moodoïd, Bo Ningen e.a. op Instant Karma

De zaterdag van Instant Karma wordt ook gekruid met twee Indiestyle-favorieten. Moodoïd is een waar psychedelisch reisbureau en gaan met glitters op het gezicht en de handen op de bongo’s de uitdaging aan je mee te sleuren in hun ‘monde möö’. Bo Ningen zijn Japanners die met grove middelen imponerende harmonieën neerzetten. De rest van het programma en tickets vind je hier.

09.04: dirk. in TRIX

Wie of wat is dirk., niemand kan ons helpen. Wel weten we dat de jongens een dijk van een noiserock song online hebben staan, en dat het concert gratis is. Luister zelf.

09.04: Sinkane in Ancienne Belgique

Eén zwaluw maakt de lente niet, maar als Sinkane terug naar België afzakt zou het wel eens van dat kunnen zijn. Hij ontsproot uit de scene rond Caribou en Yeasayer, en dus vermengt hij probleemloos elektronische soul met Afrikaanse invloeden en funky baslijntjes, met vleugjes blues en snuifjes pop.

10.04: STUFF. in De Roma

De veroveringstocht van STUFF., erfgenamen en vaandeldragers van Marc Moulin en Herbie Hancock, gaat verder. De jongens combineren moeiteloos introspectie met funky ritmes, verenigen een hiphopgeest met klassieke jazz en plakken noise aan je dansschoenen. De 17de eren ze ook Hasselt met hun aanwezigheid, de dag erna staan ze op More Music!.

17.04: Sharon Van Etten + Sam Amidon in Botanique

Heb je de briljante singer-songwriter Sharon Van Etten nog steeds niet live aan het werk gezien na haar vier passages in België vorig jaar? Dan krijg je nu opnieuw de kans. Maak je alvast klaar voor emotionele rollercoaster: van lichtvoetige stagebanter tot #seriouscryz. Sam Amidon krijg je er gratis en voor niets bij. (TK)

17.04: Illuminine, The Notwist e.a. op More Music!

Van vijftien tot en met achttien april zoeken Cactus Muziekcentrum en Concertgebouw Brugge hun raakpunten op. Op donderdag zeventien april zorgt dat voor een avond waarop je onder andere The Notwist, Duitse elektronicafolk pioniers en veteranen, en het Belgische Illuminine kan zien. Die laatste is volgens onze vrouw een eenzame wandelaar die ambient, klassiek en postrock met mekaar verenigt en is met andere woorden ons eigenste Erased Tapes-talent. Meer lekkers op diezelfde avond en op de andere dagen ontdek je op de website van het gebeuren.

17.04: Ryley Walker in Club De Loge via Democrazy

Dead Oceans staat altijd garant voor het beste wat toegankelijke en moderne folk te bieden heeft, en heeft dus met Ryley Walker een toptransfer gedaan. Diens muziek doet denken aan de meer op klassieke singer-songwriter gerichte periode van Tim Buckley, maar plukt evengoed uit de psychedelische scene.

20.04: The Pains of Being Pure At Heart in De Zwerver

Nummers als ‘Until the sun explodes’ en ‘Simple and sure’ zijn schoolvoorbeelden van hoe The Pains of Being Pure At Heart The Cure en The Smiths recycleren tot een popgeluid, alsof je uit een tomaat en wat tofu een lekkere chocolademousse tevoorschijn tovert. De jongens en meisje doen het met alle gemak.

23.04: ‘Montage of heck’ in Kinepolis

Geen optreden maar minstens even interessant: de spraakmakende Kurt Cobain-documentaire die tot stand kwam met volledige medewerking van zijn familie. Dezen stelden een uitgebreid homevideo-archief ter beschikking van regisseur Brett Morgen, en hielden daarenboven blijkbaar nog een heel arsenaal nooit eerder (zelfs niet als bootleg noch op het internet) openbaar gemaakte muziek achter de hand.(PM)

29.04: Grouper in Vooruit

‘Ruins’ van Grouper eindigde vorig jaar in menig eindejaarslijstje, nu kan je het ook live gaan meemaken in Gent. Bereid je voor op de ongemakkelijke stilte na de storm. Woorden schieten tekort.

Vooruit website
Democrazy website
TRIX website
De Zwerver website
AB Website
Botanique website