Wegwijzer voor het voorjaar: zeven concerten in januari die je niet mag missen

door Jens Van Lathem

BannerArtikel-Lijstjestijd-01 (1)

De Indiestyle-redactie presenteert je rond het einde van elke maand tien concerten waar je zonder gevaar op teleurstelling je loon of zakgeld aan kan spenderen. Deze keer schuimden Thomas Konings en Jens Van Lathem concertagenda’s af op zoek naar schitterende en/of verborgen parels. We proberen je van elk toekomstig optreden bovendien te overtuigen met onze radste tong, en als dat nog niet genoeg is gooien we er nog een markant live-filmpje tegenaan of dat ene nummer dat je helemaal plat slaat. Heb je zelf nog suggesties? Laat dan vooral iets horen op Facebook of Twitter.

03.01: Murlo in Kavka (i.h.k.v. Next Level Shit)

Slechts zelden kunnen artiesten je nog het gevoel geven dat ze echt iets unieks doen. Murlo is één van de weinigen die daar wel in slaagt en weet bovendien zijn avontuurlijke sound nog in begrijpbare stukken muziek te verdelen. Dat geluid is in essentie instrumentale grime, maar verschilt door de gewichtsloze structuren en vooral exotische klanken, waardoor het genre voor het eerst zijn rauwe rand verliest. (TK)

15.01: Low + SOAK in Trix voor 15 jaar Duyster

Zeggen dat Low ongeveer de definitie van duyster-muziek is, stelt het genre (is het ondertussen al een genre?) misschien wat te eenzijdig voor, maar toch. Gezonde dosissen pathos, tegendraadsheid en ruis helpen je al snel de playlist in. Low is de laatste vijftien jaar een constante favoriet geweest, en dus zijn Eppo en Ayco meer dan verheugd hen te ontvangen op hun verjaardag. Voorprogramma van dienst is het Britse SOAK, wiens anthem het charmante en meeslepend gezongen ‘B a noBody’ is. Komt goed die avond. (JVL)

21.01: Booker T. Jones in Het Depot

Wij kenden Booker T. vooral van zijn samenwerking met Lou Reed getiteld ‘The Bronx‘. Maar toen we zijn nakend concert in Het Depot aangrepen om ons wat verder te verdiepen in de geschiedenis van deze levende legende, bleek dat hij een hand had in een hele hoop deuntjes die iedereen wel eens tegen het lijf loopt op een druilerige dag. Jones kiest wat ons betreft de perfecte datum om in Leuven te komen spelen, want januari is altijd het uitgelezen moment om je helemaal onder te dompelen in een winterbluesje. (JVL)

21.01: Orenda Fink in Botanique

Het is een beetje folky, een beetje spacy, een beetje arty en valt dus heel erg aan te raden voor fans van Mariee Sioux en Linda Perhacs. Wie op een woensdagavond wat magie nodig heeft om de rest van de week door te komen, heeft aan de stem en gitaar van Orenda Fink meer dan genoeg. (JVL)

21.01: Cymbals Eat Guitars in TRIX

Zelden wordt indierock spannender dan bij Cymbals Eat Guitars. De Amerikaanse jongens spelen in hun onvoorspelbare muziek de hele tijd met tempoversnellingen en lawaaiuitbarstingen. Het donkere emokantje dat zich openbaart tijdens de fragiele zang en schreeuwen van zanger Joseph D’Agostino geeft de sound daarnaast een extra dimensie en zorgt ervoor dat je niet alleen hoort, maar vooral ook voelt.(TK)

24.01: POP. 1280 + RAPE BLOSSOMS in Het Bos

Klinkt de post-new wave van POP.1280 op plaat nog een beetje groovy, dan tapt de band live duidelijk uit een ander vaatje. Vocalen, synths, gitaren en drums worden enkel en alleen gebruikt om je een slag voor de kop te geven, als je tenminste nog een hoofd hebt na een aanslag van de traag borende post-punk van voorprogramma RAPE BLOSSOMS. De Belgen brachten dit jaar hun tweede langspeler ‘Ruinenlust’ uit. Proef die titel, spreek hem heel traag uit en rep je dan vliegensvlug naar Antwerpen. (JVL)

31.01: White Fence in Ancienne Belgique (ism Democrazy)

Tim Presley, aka White Fence, is goede vriendjes met Ty Segall en dat zou je een idee moeten geven van hoe ruim de psychedelische garage is waarin de Amerikaan zijn songs bij elkaar knutselt. Maar het gaat ook verder dan dat, volgens onze man bekleedt Presley de generaalsfunctie in het leger Syd Barret-adepten die de aarde bevolken en hoef je alvast geen moeite te steken in het zoeken naar songstructuren. Dat klinkt als een ouderwets avondje uit die wij je warm kunnen aanbevelen, zeker als je ziet hoe hoog die White Fence zijn gitaar hangt. (JVL)

Meer weten of zin gekregen om meteen kaartjes aan te schaffen? Volg dan deze links:

Het Depot
Trix
Ancienne Belgique
Botanique
Het Bos
Kavka