Westtalent 2013 – preview finale in Het Entrepot op 30.11

door Jason Callewaert

Ook in West-Vlaanderen wordt gezocht naar de beste muzikanten van de afgelopen twee jaar. De finale van Westtalent gaat door op zaterdag 30 november in Het Entrepot in Brugge. Indiestyle zal er ook bij zijn om te zien wie in de voetsporen van onder andere Steak Number Eight en Maze zal treden, maar een voorbereid man is er twee waard. Daarom zorgden wij speciaal voor jullie voor deze preview. Voor alle andere info kan je hier terecht.

1. Monamiluisteren

Monami is gevormd door een zangeres en een jongeman aan de elektronica. Met hun donkere elektronische muziek zijn ze het makkelijkst een hedendaagse triphopformatie te noemen. Denk Portishead en Lamb. Onze persoonlijke favoriet.

2. Are We Serious? luisteren

Vrolijk aanvoelende poprock die tekstueel wel wat donkerder kan worden. Melodieuze gitaarmelodieën en tegenhaakse riffs vormen de basis van de muziek. Minpuntje: het sterke accent van de zanger.

3. Major Clint luisteren

Alternatieve gitaarrock, ze wordt nog steeds gemaakt en in het geval van Major Clint ook gesmaakt. Deze drie heren schotelen ideaal materiaal voor dat de ons zo vaak beloofde, maar waarschijnlijk nooit komende nieuwe plaat van Millionaire kan doen vergeten. Westtalent-kenners zullen bevestigen dat ze wel eens kans op de overwinning zouden kunnen maken.

4. Birdman of Alkatrash luisteren

Op de vi.be van dit viertal kunnen we slechts één nummer beluisteren. De lijst met invloeden die ernaast staat wordt meteen overbodig: Neurosis en ISIS zijn duidelijk in de muziek aanwezig, maar wij moeten vooral aan The Black Heart Rebellion denken. De dosis gitzwarte geluidsmuur van deze editie is gekend.

5. The Glücksluisteren
Een duo bestaande uit een gitarist en een drumster. Liefhebbers van The White Stripes, The Black Keys of Black Box Revelation zullen zich amuseren tijdens deze vuile bluesrockset. Helaas is het in dit genre quasi onmogelijk om nog origineel uit de hoek te komen en lopen we er dus niet echt warm voor.

 6. St. Grandson luisteren

Traditiegetrouw is er ook voor een akoestische act een finaleplaats weggelegd. Toegegeven, de tweestemmige americana van het tweetal bevalt ons goed, maar de hoofdprijs wegkapen zien we ze niet meteen doen. Desondanks is St. Grandson er toch eentje om in de gaten te houden, bij voorkeur in muisstille zaaltjes bij kaarslicht.

7. Krazy-Eluisteren

Ook de hiphopscene is opnieuw vertegenwoordigd in de finale van het concours. We zijn geen kenners van het genre, maar ‘Bigger Than Us’ – met sample van de gelijknamige White Lies-song – is wel van een degelijk niveau. Ook de andere nummers zijn best wel “dope”, zoals iemand in de commentaren onderaan het profiel vermeldt.

8. Momma Said So – luisteren

Ook hier plaatsen we een luisterlink, al konden we die gerust weggelaten hebben. De kornuiten van Momma Said So hebben namelijk geen muziek meer op hun vi.be-profiel staan. Naar een beschrijving wordt het dus wat gissen. Wij voorspellen een sprookjesachtig spektakel waarin country, hardcore techno en death metal elkaar ontmoeten.