Xavier Dubois – Sunset Gluts: plaat vol intimistische melodieën nu te koop

door Bart Somers

Parallel met zijn activiteiten als gitarist bij Ultraphallus, Y.E.R.M.O en het duo dat hij vormt met de poëet Vincent Tholomé gooit Xavier Dubois het over een andere boeg met een album waarop alles draait rond de gitaar. Xavier heeft zijn eigen taaltje ontwikkeld dat composities vermengt met improvisatie, en plaats biedt aan intimistische melodieën zonder het risico te schuwen.

Folk, blues en experimentele muziek komen elkaar tegen op het album ‘Sunset Gluts’, dat bestaat uit 16 bonte beelden die twijfelen tussen impressionistische schoonheid en cinematografische sferen. De nummers, die soms erg kort zijn, volgen achter elkaar als waren ze tekeningen uit een stripverhaal. Terwijl hij beurtelings de akoestische gitaar, de geprepareerde gitaar en de bariton ukelele verkent, neemt Xavier de luisteraar mee op een interne reis waar de geesten van John Fahey, Marc Ribot of Fred Frith opgeroepen worden.

Xavier Dubois live zien kan binnenkort in Brussel (La Carotte, 16.03, info & tickets), nog eens Brussel (Beursschouwburg, 05.04, info & tickets) en Namen (La Dame de Pique, 12.04, info & tickets).

Xavier Dubois Bandcamp

Verdeeld door PIAS