Header image

Plonsjes: deze 8 nummers hebben wij op repeat staan

door Ewout Pollaris

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Tobias, Daan en Ewout je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Alice Glass – Baby teeth
Nadat ze zich wist los te rukken van haar toxische groepslid en zo Crystal Castles verliet, heeft Alice Glass ons maar met mondjesmaat nieuwe muziek gevoederd. Nu lijkt er eindelijk een solodebuut in de pijplijn te zitten, en ‘Baby teeth’ belooft alleszins wat we ondertussen van Glass verwachten: heerlijke cyberpop met off the wall-vocals. (Tobias)

Earl Sweatshirt – 2010
Earl Sweatshirt bevestigt andermaal zijn status als “vaagste rapper uit de Odd Future-stal” met het atmosferische ‘2010’. Wie zijn vorige werk maar niets vond, zal door deze single niet van gedachten veranderen, maar voor fans is het weer een mooi streepje bedwelmende hiphop. (Tobias)

Adele – To be loved
‘To be loved’ is het orgelpunt van Adele’s nieuwe album ‘30’. Geproducet door Tobias Jesse Jr. toont de popster zich kwetsbaarder dan ooit. In het nummer legt ze namelijk haar scheiding uit aan haar zoon. “To be loved and love at the highest count/Means to lose all the things I can’t live without”, zingt ze onder begeleiding van een strelende piano. (Ewout)

Bergsonist – Space race

Bergsonist maakt vanuit New York al een tijdje furore in de underground clubscene. ‘Space race’ is een goed voorbeeld waarom de producer hoge ogen gooit. Een licht overslaand drumpatroon zet de toon, maar wanneer halverwege een synthlijn opduikt à la Galcher Lustwerk, trekt ze een effectieve loop naar een nog hoger niveau. Het lijkt bijna een melancholische prelude te zijn voor nieuwe maanden feestgemis. (Daan)

100 Gecs – Mememe
100 Gecs is terug, en het duo is nog steeds lekker polariserend. Sommigen vinden ‘Mememe’ maar een vreselijk irritant deuntje, anderen krijgen niet genoeg van de jolige mix van ska, poppunk en digipop. Wij horen alvast tot het tweede kamp. (Tobias)

Arca – Queer (feat. Planningtorock)
Arca heeft lak aan alle normen, blijkbaar niet enkel qua genre en gender, maar ook aan de traditionele albumcyclus. De experimentele diva brengt begin volgende maandag maar liefst drie albums uit op dezelfde dag. Met ‘Queer’ krijgen we nu ook een voormaakje van ‘Kick iiii’, de derde plaat die op drie december het levenslicht ziet. Dankzij de innemende vocals en monumentale synths in deze single zou dat wel eens het deel van het drieluik kunnen zijn waar we het hardst naar uitkijken. (Tobias)

Parris – Skater’s world (feat. Eden Samara)

Parris maakte een innovatieve UK Techno-instrumental, met uiteraard de nodige aandacht voor de ruimte die de bassen innemen. Het is echter de combinatie met de r&b-zang van Eden Samara die ervoor zorgt dat het nummer nog meer uit de verf komt. ‘Skater’s world’ is een meer dan geslaagde verwijzing naar net-niet-te-gladde UK Garage van rond de eeuwwisseling. (Daan)

Ineffekt – Vigilantes (Violet remix)

De Nederlandse producer Ineffekt begint meer en meer opgepikt te worden door tastemakers als Avalon Emerson of Oceanic. Daar zitten de interessante breakbeats zeker voor iets tussen. De Portugese Violet (Naive) geeft het origineel nog extra pit met subtiele rave-sounds, maar vooral extra potige 4/4-beats eronder. Deze remix is gemaakt voor de betere big roomsets. (Daan)