Header image

Plonsjes: deze 10 nummers hebben wij op repeat staan

door Ewout Pollaris

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Tobias, Daan en Martijn je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Caroline Polachek – Billions
Een grootse finale vol koorzangen kan al snel heel cheesy worden, maar laat het aan Caroline Polachek over om het te doen werken. Het helpt natuurlijk dat alles daarvoor artpop van de hoogste plank is, met een kalme maar erg creatieve beat en de indrukwekkende stemacrobatiek van Polachek zelf. (Tobias)

Despina – Akimbo
Dankzij de nauwgezette drumpatronen in combinatie met een stevige baslijn is ‘Akimbo’ een roller van de bovenste plank. Voeg daar dan nog eens unheimlich geluidseffecten aan toe, waardoor ‘Akimbo’ de spanning voor een heropening van de clubs perfect weet te vatten. (Daan)

Sharon Van Etten – Porta
Helaas is er nog geen nieuwe album-aankondiging, maar gelukkig krijgen we deze single voorgeschoteld om onze muzikale honger te stillen. Dankzij de gladde productie klinkt Sharon Van Etten meer gestroomlijnd dan ooit tevoren op ‘Porta’. We horen veel invloeden uit de new wave van de jaren 80 (synthesizers/chorus-effect op de gitaar), maar nog meer horen we hoe Van Etten afrekent met haar innerlijke demonen (depressie). Graag een volledig album in deze stijl aub! (Martijn)

Big Thief – Flower of blood
Op hun nieuwste langspeler doet Big Thief gewoon waar ze zin in hebben en daar hebben ze merkbaar plezier in. Een van de hoogtepunten uit die plaat is ‘Flower of blood’. Big Thief maakt hier gretig gebruik van effect-pedalen om zo een zeer gelaagd geluid neer te zetten dat dichter bij dreampop aanleunt dan tegen de folkrock die we van hen gewend zijn. (Martijn)

Death Insurance – Ifeelgr8
Andy Morin van Death Grips heeft een eigen label uit de grond gestampt, en ‘Ifeelgr8’ van de obscure artiest Death Insurance krijgt de eer om de spits af te bijten. De agressie van Death Grips vind je hier niet terug, maar op een of andere manier klinkt het voor de rest wel even opgefokt. (Tobias)

Alto Arc – Yeva’s lullaby
Nog een lid van Death Grips in onze plonsjes deze week: Zach Hill leverde bijkomende productie op ‘Yeva’s lullaby’ van Alto Arc. Dat is een heel onverwachte supergroep met onder andere George Clark van Deafheaven en voormalig PC Music producer Danny L Harle. We weten niet goed welk genre we op dit bizarre project moeten kleven, maar meeslepend is het alvast wel. (Tobias)

Ho99o9 – Nuge snight
De punkrappers van Ho99o9 blijken het beste in Blink182-drummer Travis Barker naar boven te halen. Ook ‘Nuge snight’ is een kolossale single die slechts anderhalve minuut nodig heeft om je volledig te overrompelen. Onze verwachtingen voor ‘SKIN’, het nieuwe album dat volgende maand al verschijnt, zijn alvast hooggespannen. (Tobias)

Babii X Pholo – Ember
‘Ember’ is een erg opzwepende track die een zeer sterke balans vindt tussen mysterieus (dankzij Babii’s ijzige vocals) en aanstekelijk (dankzij Pholo’s dansbare beat en baslijnen). Dansen in een club waar er ijspegels aan de speakers groeien en de zaal vol ademwolkjes hangt. (Tobias)

Pusha T – Diet Coke
De eerste single van Pusha T’s aankomende album klinkt alvast veelbelovend. De formule lijkt niet gewijzigd te zijn. Kanye West is nog eens op een hoogtepunt als producer, King Push dropt er zijn gortdroge cocaïneraps over. (Daan)

Kim Petras – Your wish is my command
Op haar nieuwe ep ‘Slut pop’ heeft Kim Petras voor een trashy Y2K pornovibe gekozen. De muziek schreeuwt onbeschaamd “seks”, maar ook de muziek zelf trekt de aandacht. ‘Your wish is my command’ is bouncy dancepop, waar vooral de bassline verslavend werkt. (Daan)