Header image

Plonsjes: deze 13 nummers hebben wij op repeat staan

door Ewout Pollaris

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Daan, Martijn, Yannick, Jonas en Ewout je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Jacques Greene – Taurus

Het eerste voorsmaakje van Jacques Greenes aankomende album ‘Fantasy’ doet meteen al proeven naar meer. De zachte synthklanken en etherische zang zorgen voor een spacey trance, de breakbeats maken van het geheel een pulserende track. (Daan)

Dope Lemon / Angus Stone – Howl with me

Mea culpa, door het uitstel van de plaat is deze letterlijk en figuurlijk niet op onze radar verschenen. Toch wil ik je met een weekje uitstel deze track niet onthouden. ‘Howl with me’ nodigt je vriendelijk uit het beest in je vrij te laten en mee te huilen. De heerlijke gitaarsolo op het einde brengt je ongetwijfeld in hogere sferen. (Jonas Vda)

Cate Le Bon – Remembering me
Met elke nieuwe single die Cate Le Bon uitbrengt van haar aankomende worp ‘Pompeii’ zijn we er meer en meer van overtuigd dat dit zal uitdraaien op Le Bons beste album. ‘Remembering me’ bevat een opvallend catchy refrein en een geweldige gitaar-uithaal die net op het juiste moment invalt. Naar goede gewoonte is de bijhorende videoclip ook weer een streling voor het oog. (Martijn)

Teno Afrika – AK love
Awesome Tape Of Africa heeft uiteraard wat gezien in de recente boom rond ampiano in Zuid-Afrika, en bij uitbreiding de hele wereld. Ze tekenden wonderboy Teno Afrika die binnenkort een plaat uitbrengt op het label. Deze tweede single daarvan klinkt iets ruwer dan wat de doorsnee, bijna altijd opgewekte, ampiano-tracks inhouden. Ons niet gelaten, artiesten als Teno Afrika brengen het relatief nieuwe genre op onbekende hoogtes. (Yannick)

Shinichi Atobe – Love of plastic 5
Uit het niets bracht Shinichi Atobe afgelopen vrijdag zijn zesde langspeler uit. Op ‘Love of plastic 5’ beweegt hij niet onverwacht tussen dubby deep house en minimal techno. Het net geen tien minuten lange nummer bestaat uit een repetitieve loop die in de tweede helft net dat extra beetje punch krijgt. De kleine twinkeltjes en effectjes zorgen dan weer voor de gedetailleerde verfijning. (Daan)

FKA Twigs – darjeerling (ft. Jorja Smith & Unknown T)
Twigs die onomwonden haar ding doet en zich laat inspireren door de mensen die het dichtst bij haar staan, levert een dijk van een mixtape op. Waarom ze ‘darjeerling’ niet als single dropte, is ons enigszins het raden naar, want de track heeft zo’n verhemelende sfeer en vormt één van dé hoogtepunten op de tape. (Yannick)

DJ Python – Angel
Bepaalde bladen vielen massaal voor Python’s laatste plaat ‘Mas amable’. Ik vraag me nog steeds soms af wat het grensverleggende is dat die plaat zou inhouden. Binnenkort dropt de man z’n eerste werk sinds die plaat, een ept’je gebouwd rond deze maar liefst tien minuten lange single. Dit nummer danst alvast wél heerlijk cirkeltjes rond zweverige synths en Latijnse drums. (Yannick)

Soul Glo – Jump!! (Or Get Jumped!!!)((By the Future))

Soul Glo laat je geen moment op adem komen in hun recentste track. (Ewout)

Aldous Harding – Lawn
Weinigen hadden Harding (al) terug zien komen, maar in maar in maart verschijnt er een nieuwe plaat van de Nieuw-Zeelandse. Deze eerste single is zeker voor haar doen vrij up-tempo, een afwisseling die qua instrumentatie in drums als in zang naar meer smaakt. (Yannick)

Fontaines D.C. – Jackie down the line
Het eerste voorproefje van het nieuwe Fontaines D.C. album ‘Skinty Fia’ is al meteen een van de aanstekelijkste tracks die de band uit Dublin ooit schreef. De akoestische gitaar van Conor Curley en het fuzzy Fender VI baswerk van Conor Deegan III doen denken aan de alternatieve rock uit de nineties, terwijl Grian Chatten met z’n zang het nummer die onmiskenbare Fontaines schwung geeft. (Martijn)

The Game & Kanye West – Eazy

Het is ook maar omdat de beat zo slapt dat ‘Eazy’ hiertussen staat. (Daan)

Circular Square – J – N(ing)

Eén van de vele hoogtepunten op ‘Digital Shapes’, het nieuwe album van Circular Square (uit op Lieftuig, het label van het Gentse collectief Grid), is ‘J – N(ing)’. Door het gebruik van verschillende amen breaks weeft de producer verschillende, op jungle gebaseerde, ritmes door elkaar. Zijn achtergrond in sound design valt dan weer op in de high end productie. Het resultaat is innovatieve clubmuziek van eigen bodem in de slipstream van bijvoorbeeld Lee Gamble. (Daan)

SHXCXCHCXSH – Nges

Mysterieus technoduo SHXCXCHCXSH komt in maart met een nieuwe plaat, en ‘Nges’ is daar een eerste kennismaking mee. Nog steeds maken ze opeengeperste nummers, die bol staan van industriële geluiden. Slepende modulaire synths gaan hand in hand met snelle ritmes. De diepe bassen van weleer lijken wat naar het achterplan verschoven, maar toch weet ‘Nges’ te bezweren. (Daan)